Onsdag denne uka la Macrons regjering fram sitt første store lovforslag. Den nye loven skal forhindre interessekonflikter i politikken og sette en ny moralsk standard i et politisk landskap som de siste årene har vært plaget av tallrike korrupsjonsskandaler.

Men lanseringen av forslaget, som kommer bare dager før siste runde i valget til nasjonalforsamling, har ikke vært fullt så vellykket som regjeringen hadde håpet.

Bayrou under press

Det skyldes blant annet at justisminister François Bayrou – ministeren som har hatt hovedansvar for lovforslaget – selv er innviklet i en skandale. Bayrou leder sentrumspartiet MoDem, som har gått i koalisjon med Macron og hans nye parti Republikken på vei. MoDem etterforskes nå for mulig misbruk av midler fra EU-parlamentet.

EU-minister Marielle de Sarnez, som også er medlem i MoDem, er samtidig en av flere franske politikere som nå er innviklet i en lignende sak. Richard Ferrand, minister for regionpolitikk, etterforskes dessuten for tidligere forretningsaktiviteter. Alle sammen nekter for å ha gjort noe galt.

Vil ha slutt på familiejobber

Et viktig element i det nye lovforslaget er at det skal bli forbudt for regjeringsmedlemmer og parlamentarikere å ansette familiemedlemmer. I løpet av siste periode har rundt 100 av de 577 parlamentarikerne i nasjonalforsamlingen ansatt minst ett familiemedlem.

Bakteppet for innstrammingen er skandalens som rammet den konservative presidentkandidaten François Fillon i vinter. Han mistenkes for å ha lønnet sin kone Penelope som parlamentarisk assistent uten at hun faktisk utførte noe arbeid.

Regjeringen foreslår også strengere krav om rapportering av pengebruk og nye regler som skal forhindre interessekonflikter, i tillegg til at det skal bli mulig å fradømme folk retten til å stille til valg.

Ny valgrunde

I forrige uke ringte Bayrou for å klage til sjefen for et team med gravejournalister i Radio France som gransker mistankene mot MoDem.

Det har ikke falt i god jord i Frankrike, og Bayrou ble offentlig irettesatt av statsminister Édouard Philippe.

Saken førte til at regjeringens pressetalsmann Christophe Castaner onsdag måtte rykke ut og forsikre om at situasjonen hadde roet seg ned igjen, og at det ikke var spenninger i regjeringen.

Om de uheldige sakene vil få noen innvirkning på valget førstkommende søndag, gjenstår å se.

Det har vært ventet at regjeringskoalisjonen vil vinne et overveldende flertall i nasjonalforsamlingen. Prognoser etter første valgrunde tydet på at minst 400 av de 577 setene ville gå til Republikken på vei og MoDem.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.