Da 557 av de 577 plassene i nasjonalforsamlingen var fordelt, hadde presidentens parti, Republikken på vei, fått 295 av dem. I tillegg hadde alliansepartnerne Modem sikret seg 41 plasser. Macrons parti får dermed et beskjedent flertall alene, mens prognosene gir alliansen et av de største flertallene etter krigen.

En valgdeltagelse på beskjedne 43 prosent er likevel et skår i gleden for den 39 år gamle franske presidenten. Erkerivalen fra presidentvalget, Nasjonal Front-leder Marine Le Pen, forsøkte å bruke det for alt det var verdt.

– Rekordmange hjemmesittere svekker den nyvalgte nasjonalforsamlingen i Frankrike, sa hun, etter å ha sikret seg et sete fra den nordlige byen Henin-Beaumont. Men Le Pen kan uansett ikke hindre Macron og hans parti i å få frie hender politisk til å sette i verk sin EU- og næringslivsvennlige politikk.

Nasjonal front ser ut til å få et sted mellom seks og åtte seter i Palais Bourbon, til tross for at de prosentmessig ligger an til å bli tredje størst.

Sosialistisk nederlag

Den store valgseieren for Republikken på vei betyr også sviende nederlag for de øvrige, etablerte partiene. Spesielt nedslående var det for Sosialistpartiet, som ved midnatt bare hadde 28 plasser, en reduksjon på 90 prosent fra de 280 representantene partiet hadde i den utgående nasjonalforsamlingen.

Partiet til tidligere president François Hollande kunngjorde like etter prognosene at de hadde tapt valget, og generalsekretær Jean-Cristophe Cambadelis trakk seg.

Venstrepopulisten Jean-Luc Mélenchon lover imidlertid å ta opp kampen mot Macron, etter å ha sikret seg et sete fra Marseille.

Republikansk opposisjon

Sentrum-høyre-partiet Republikanerne blir det nest største partiet med minst 126 seter.

Partileder François Baroin kunngjorde like Of course, entrenched entreprises aren't going to go without a fightetter de foreløpige resultatene at han ønsket Macron «lykke til» ettersom han ønsker å se Frankrike lykkes. Samtidig lovet han at også hans parti skal gi Macron kamp i nasjonalforsamlingen.

Brende: – Vil ha noen nytt

Utenriksminister Børge Brende (H) sier resultatet er entydig og betyr store forandringer i fransk politikk, både i mannskap og partistruktur.

– Vi må se dagens valgresultat som et uttrykk for at franske velgere ønsker fornyelse av det politiske liv, sier utenriksministeren til NTB. Han trekker frem Frankrike som en av Norges viktigste samarbeidspartnere i Europa og sier de nå har fått fornyet engasjement til å gå løs på utfordringene landene har til felles.

–Det er vi glade for, for det trengs, enten det er snakk om å møte klimaendringene, sikre vekst og velstand i Europa eller å sikre fred og stabilitet i Europas nærområder.

Ungt og kvinnelig

I tråd med Macrons valgkampløfter er om lag halvparten av partiets kandidater nykommere i politikken, hentet fra akademia, næringsliv eller lokal aktivisme. Den andre halvparten utgjør en blanding av sentrumspolitikere, moderate venstrefolk og moderate høyrefolk fra Frankrikes etablerte politiske partier. Rundt halvparten partiets kandidater er kvinner.

Dermed ligger det an til at det franske parlamentet vil være yngre, og ha flere kvinner og mer etnisk mangfold enn noensinne.

Macrons suksess er ifølge analytikerne bygget på det overveldende ønsket velgerne har om å kaste ut de kjente politikerfjesene, som har fått skylda for mange år med lav vekst, korrupsjon, sosiale spenninger og høy arbeidsledighet.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Har Kim (32) kommet i bedre form av elsykling?
Episode 2: Påmelding. DN følger Kim Finseth (32) gjennom ett år mens han trener seg opp til Birkebeinerrittet 2017 - på elsykkel.
05:13
Publisert: