Analytikere antok på forhånd at frammøteprosenten ville bli lav, men neppe så lav som den er til nå. Fram til klokken 12 søndag formiddag var frammøteprosenten på bare 17,75 prosent, ifølge offisielle tall. På samme tidspunkt under første runde for en uke siden var frammøtet på 19,2 prosent.

Ved første runde i valg til ny nasjonalforsamling unnlot 51,3 prosent å bruke stemmeretten. Målinger før helgen viste at mellom 53 og 54 prosent var ventet å holde seg hjemme i stedet for å avlegge stemme i den siste og avgjørende runden.

President Emmanuel Macrons parti Republikken på vei ligger an til et realt valgskred og kan vinne mellom 400 og 470 av de 577 plassene, ifølge de siste målingene som kom før helgen.

– Du kan ta en geit og la Macron gi den sin støtte, og den vil ha en god sjanse til å bli valgt, sier analytiker Christophe Barbier.

Rundt halvparten av Republikken på veis kandidater er nærmest ukjent i fransk politikk og har aldri hatt politiske verv. I stedet har de bakgrunn fra akademia, forretningsliv og lokal aktivisme. En av dem er matematiker, en annen er tyrefekter mens en har bakgrunn som foreldreløs fra Rwanda.

Den andre halvparten utgjør en blanding av sentrumspolitikere, moderate venstrefolk og moderate høyrefolk fra Frankrikes etablerte politiske partier.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Juni kan være så hektisk for småbarnsforeldre at noen drømmer om å havne på sykehus for å få litt fred
– En gang var juni sol og utepils, nå er det bare stress
02:21
Publisert: