Flere titall demonstranter deltok tirsdag på to demonstrasjoner i Paris mot utnevnelsene. Protestene var organisert av kvinnerettighetsgrupper.

– Det er et slag i fjeset. På nytt hyller vi personer som er beskyldt for voldtekt eller som sier ting som undergraver stemmene til ofre, sier Pauline Baron fra rettighetsgruppen NousToutes, som arbeider mot seksuell vold.

Etterforskes for voldtekt

Den nye innenriksministeren Gérald Darmanin er anklaget for å ha voldtatt en kvinne i 2009. Etterforskningen er i en oppstartsfase og basert på en anmeldelse fra kvinnen i 2017. Darmanin sier kvinnen samtykket til sex.

Frankrikes nye innenriksminister Gérald Darmanin anklages for voldtekt.
Frankrikes nye innenriksminister Gérald Darmanin anklages for voldtekt. (Foto: AP / NTB scanpix)

Den nye justisministeren og advokaten Eric Dupond-Moretti har på sin side anklaget «gale kvinner» for å «korsfeste» menn på sosiale medier i løpet av Metoo-kampanjen.

Han har også latterliggjort en kvinne som sa hun hadde blitt voldtatt, og kalt loven som forbyr verbal seksuell trakassering på gaten, «en vits».

Skal ikke forhåndsdømmes

Den franske regjeringen understreker at den støtter likestilling. Den har likevel forsvart utnevnelsen av ministrene med henvisning til prinsippet om at man regnes som uskyldig til det motsatte er bevist.

– Vi kan ikke si at fordi det gjennomføres etterforskninger, er det umulig å sitte i regjering, understreker regjeringens talsperson Gabriel Atta.

(©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.