Når 42 av nesten 47 millioner stemmer er talt opp, viser tall fra det franske innenriksdepartementet at Macron vinner med 23,39 prosent av stemmene. Le Pen følger hakk i hæl med 22,37 prosent. Litt lenger bak kom republikanske François Fillon og Jean-Luc Mélenchon fra ytre høyre.

De første offisielle målingene kom klokken 20 søndag kveld, og også da ledet Macron med Le Pen like bak. 

NTB melder søndag kveld at valgdeltakelsen var rundt 80 prosent. De har informasjonen fra meningsmålingsinstitutter.

Nå vil kampen stå mellom Le Pen og Macron 7. mai. 

– Det franske folk har uttrykt et ønske om endring. Vi starter et nytt kapittel i fransk politisk historie, sier Macron til det franske nyhetsbyrået AFP.

– Det er på tide å befri det franske folk, sier Le Pen ifølge samme nyhetsbyrå. 

Forventer Macron-seier

I andrerunden er det forventet at Macron vil slå Le Pen, fordi kandidaten fra ytre høyre er mislikt av så mange. Meningsmålingsinstituttet IFOP forventer i sin meningsmåling at Macron kommer til å få 60,5 prosent i valgets andre runde, når det bare står mellom han og Le Pen. Le Pen tror de vil få de 39,5 prosent. Ipsos har enda større tro på seier til Macron, og gir han 62 prosent mot Le Pens 38. 

– Macron er den tryggeste kandidat, sier Raino Malnes, som er professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo til NTB. 

At flere av kandidatene som tapte umiddelbart har gitt sin støtte til Macron, kan også tale til 39-åringens fordel. 

Erkjenner nederlag, støtter Macron

Fillon og sosialistkandidaten Benoît Hamon erkjente tidlig nederlag og ga sin støtte til Macron mot Le Pen. Det samme har statsminister Bernard Cazenueve gjort, skriver nyhetsbyrået AP. 

Mélenchon nektet derimot å støtte Macron, og ventet fåfengt på at midnatt og de ofisielle tallene skulle komme. 

Det har lenge vært svært tett i den franske valgkampen. Av de 11 kandidatene som stiller, har fire hatt mulighet til å gå videre. Macron og Le Pen har lenge ledet veien, mens republikaneren Fillon har klatret etter en korrupsjonsskandale og kommunisten Mélenchon har overrasket.

Opptøyer

I etterkant av at resultatet kom ut ble det meldt om protester og sammenstøt mellom politi og demonstranter i Paris. Ifølge AP skal de være negative til at Le Pen ser ut til å gå videre. 

Protestene skal ha starte fredelig, men så utviklet seg til å bli et slagsmål. 

NTB skriver at grupper med unge mennesker fra både anarkistiske og antifascistiske grupper grupper samlet seg i Paris da de første resultatene kom. 

– Vi har kommet for å demonstrere mot denne farsen av et valg, forteller en av demonstrantene til AFP. 

Kan slite i parlamentet

7. mai vil det avgjøres hvem av Le Pen og Macron som blir president. Det er imidlertid ikke det eneste franske valget i år. I juni vil det i to omganger være valg til nasjonalforsamlingen, hvor begge kandidater kan slite. Le Pen fordi hun tilhører et parti med lav oppslutning blant majoriteten av folket, og Macron fordi han har laget et eget parti uten noe partiapparat i ryggen. 

– Fillon er den eneste som kan sikre flertall i nasjonalforsamlingen. Han har det apparatet som trengs, har Anje Müller Gjesdal, postdoktor ved NHH, tidligere fortalt til Dagens Næringsliv. 

Malnes har påpekt at en fransk president trenger styrke i nasjonalforsamlingen for å få gjennomført nødvendige former.

– Uten flertall har presidenten liten politisk tyngde, det er jo det som kjennetegner fransk presidentstyre, sa han til DN. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.