De streikende hevder president Emmanuel Macrons nye pensjonsreform vil tvinge millioner av ansatte til å jobbe lenger eller miste opparbeidede rettigheter.

Torsdag førte streiken til at de fleste skolene i landet var stengt eller kun åpne for barnehagetjenester. I tillegg sto tog, metro og busser stille.

I løpet av dagen ble det også klart at streiken i transportsektoren vil vare frem til mandag.

– Nesten alle de streikende arbeiderne vil holde seg unna jobben frem til mandag, opplyser en av transportfagforeningene som inngår i protesten.

Tok fri

Parallelt med streiken har tusenvis marsjert i gatene i flere byer. Det er også planlagt to omfattende demonstrasjoner i Paris, hvor trafikken var roligere enn normalt torsdag fordi mange rett og slett tok dagen fri for å unngå reisekaos.

I hovedstaden er flere tusen politifolk satt i beredskap i påvente av mulige konfrontasjoner i forbindelse med markeringene.

Politiet har på forhånd advart kaféeiere langs ruten til en protestmarsj og bedt dem om å stenge når de streikende går forbi. Det er også nedlagt forbud mot å demonstrere på paradegaten Champs-Élysées, rundt presidentpalasset og i området rundt Notre-Dame-katedralen.

Kan vare lenge

Streiken kan komme til å vare i flere dager siden det ikke er satt noe bestemt sluttidspunkt.

Turister i den franske hovedstaden blir advart om de mulige konsekvensene av streiken, blant annet har Eiffeltårnet og Orsay-museet vært stengt på grunn av lav bemanning. Også Louvre-museet, Pompidou-senteret og flere andre museer er berørt av streiken, men er delvis åpne.

Samtidig er flyreiser til og fra Frankrike merkbart rammet ettersom også mange flyveledere streiker. Air France har kuttet 30 prosent av de nasjonale flyavgangene og 15 prosent av de kortere utenlandsrutene. Det britiske lavkostselskapet Easyjet har kansellert 223 avganger og advarer passasjerer på de øvrige avgangene om at forsinkelser kan oppstå.

Pensjonsopprør

Macron har varslet endringer i en samkjøring av landets 42 ulike pensjonsordninger. Mange frykter at de som en følge av dette, vil måtte komme til å jobbe lenger og få mindre utbetalt når de går av med pensjon.

– Dette vil bli et sannhetens øyeblikk for Macron. De neste dagene blir en avgjørende test, skriver avisen Le Monde i torsdagsutgaven.

– Vil protestene og streikene være sterke nok til å stanse reformen? Nå holder alle pusten, skriver avisen videre.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.