Russland har planer om å holde gasseksporten til Europa på rekordnivåene fra 2017.
Den statskontrollerte gassgiganten Gazprom PJSC planlegger å sende av gårde 180 milliarder kubikkmeter gass neste år, ifølge viseadministrerende direktør Alexander Medvedjev.
Det vil være det nest høyeste eksportvolumet noensinne, kun bak årets ventede gasseksport på 190 milliarder kubikkmeter.
– Dette er forretninger, ikke sport, sier Medvedjev, som legger til at selskapet samtidig nå er gått inn i en ny epoke.
Gazprom dekker mer enn en tredjedel av Europas behov for naturgass. Europa er Russlands største og mest lukrative marked for gass, og gir inntekter på rundt 37 milliarder dollar i år. Det tilsvarer drøyt 300 milliarder norske kroner.
Politiske spenninger
De tettere handelsforbindelsene med Gazprom står i kontrast til økende politiske og militære spenninger mellom Russland og Europa.
Politikere i Europa har beskyldt Russland for alt fra å påvirke politiske valg til å true kystlinjer og luftrom med krigsskip og fly.
Tidligere denne måneden advarte Storbritannias hær mot at russiske ubåter truet både undersjøiske kommunikasjonskabler, internett og internasjonal handel.
Lovgivere i EU har satt seg fore å spre energiforsyningen slik at man blir mindre avhengig av Russland.
Ett mål er å øke kapasiteten ved havnene slik at man kan ta imot mer flytende naturgass (lng) fra USA, hvor produksjonen har skutt i været. USA kan innen midten av 2020-tallet bli den største produsenten av lng, ifølge Det internasjonale energibyrået (IEA).
Frykter ikke lng
Gazprom beskylder på sin side USA for å gjøre politikk ut av sine økonomiske interesser i EU, gjennom sanksjoner som ble innført tidligere i år rettet mot gassrørprosjekter.
Ledere i Russland har så langt ikke bekymret seg nevneverdig for at de vil få seriøs gasskonkurranse i Europa.
Gassetterspørselen i EU avhenger av blant annet vær og økonomisk vekst. Uansett er etterspørselen ifølge Medvedjev ventet å øke neste år, fordi gassproduksjonen i EU vil falle og kullprisene vil øke – noe som gjør import fra Gazprom mer konkurransedyktig.
Russland er best rustet til å møte den økte etterspørselen, ifølge Medvedjev.
Ulike lng-markeder
Medvedjev vedgår at Europa kan øke lng-importen, spesielt når etterspørselen overgår kapasiteten i gassrørledningene. I Storbritannia er gassimporten nær kapasitetsbegrensningene, og det er få lagringsmuligheter som kan gi fleksibilitet i systemet.
Gazprom-sjefen understreker likevel at gass fra rørledninger vil være mer konkurransedyktig enn lng.
Latin-Amerika og Asia har vært de prioriterte markedene for lng, spesielt fra USA, ifølge Medvedjev.
– Et globalt lng-marked eksisterer fortsatt ikke. Det er tre store regionale markeder – Amerika, Europa og Asia, med store prisforskjeller. Det vil være et prispåslag i Asia så lenge etterspørselen der skyter i været, sier Medvedjev.
Bloomberg/Dagens Næringsliv(Vilkår)