Å innlemme dem i alliansen vil være en feil, sa den tyrkiske presidenten fredag.

Han hevdet at skandinaviske land støtter militante kurdere, og andre grupper som Tyrkia ser på som terrorister.

– Skandinavia er som gjestehus for terrororganisasjoner, sa Erdogan til journalister i Istanbul fredag. Han viste blant annet til den væpnede kurdiske organisasjonen PKK.

Uttalelsen kom samme dag som en svensk Nato-analyse konkluderte med at svensk medlemskap i Nato vil ha konfliktdempende effekt i hele Nord-Europa.

En rekke andre Nato-land har uttrykt stor støtte til svensk og finsk medlemskap. I Finland har både president Sauli Niinistö og statsminister Sanna Marin sagt at en finsk Nato-søknad bør sendes raskt.

Erdogan sa også at det var et feilskjær å gi grønt lys for Nato-medlemskap til Hellas i 1952. Han anklaget Hellas for å bruke alliansen mot Tyrkia.

– Tyrkia vil ikke gjenta en slik tabbe, sa han.

Nato-generalsekretær Jens Stoltenberg har tidligere lovet rask en Nato-prosess for Finland dersom de søker medlemskap.

– Dersom Finland bestemmer seg for å søke, blir de ønsket varmt velkommen i Nato, og søknadsprosessen vil skje raskt og smidig, sa Stoltenberg i en uttalelse torsdag.

Alle de 30 eksisterende Nato-landene må godkjenne nye medlemmer.

Støre: – Det kommer overraskende på meg

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) var ikke forberedt på at Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan ville si nei til Sverige og Finland i Nato.

– Det er første gang jeg har hørt om dette, sier Støre.

NTB snakket med statsministeren på telefon like etter et møte mellom ham og Storbritannias statsminister Boris Johnson i London. Der var Sverige og Finlands mulige Nato-medlemskap et viktig tema.

Nå sier Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan at det vil være en feil å innlemme de to landene i Nato.

– Det kommer overraskende på meg. Jeg opplever at de samtalene som har vært i Nato til nå, har gitt uttrykk for at Sverige og Finland – som er nære partnere av Nato – har alle kvalifikasjoner til å bli medlemmer. Og det er Norges holdning, sier Støre til NTB.

Erdogan sa også at «Skandinavia er som gjestehus for terrororganisasjoner».

– Det har jeg ikke noen kommentar til. Det høres ut som en fullstendig grunnløs påstand, sier Støre.

Han ønsker ikke å spekulere ytterligere rundt hva Erdogans utspill vil bety for prosessen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.