Uro i Tyrkia har den siste tiden skapt store bevegelser i valutamarkedet. I starten av uken stabiliserte tyrkisk lire seg mot dollar, påpeker analytiker Joachim Bernhardsen i Nordea Markets i en morgenrapport fra meglerhuset.

– Etter en svak dag med fall på både europeiske og amerikanske børser ser markedet ut til å puste tirsdag, skriver Bernhardsen.

Joachim Bernhardsen, analytiker i Nordea Markets.
Joachim Bernhardsen, analytiker i Nordea Markets. (Foto: Ida von Hanno Bast)

Han tviler riktignok på at Tyrkia-uroen er over med dette.

Nødvendig med politiske endringer

Konflikten knyttet til den amerikanske pastoren Andrew Brunson, som sitter i husarrest i Tyrkia etter å ha sittet fengslet i to år for anklager om spionasje og terrorisme, har ført til sanksjoner og bidratt til valutasvekkelsen. USA har uttalt at det er uaktuelt å snakke med Tyrkia før den amerikanske pastoren løslates, og selv om dette skjer, vil det kun gi kortsiktig medvind for den tyrkiske valutaen, ifølge Bernhardsen.

– De underliggende problemene i Tyrkia stikker dypere, og kun en endring i politikken fra Erdogan kan løse det, understreker han.

Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets deler dette synet.

– Det er vanskelig å snu en så markert negativ utvikling på så kort tid. Det er ikke uvanlig at det stopper opp litt. I mange turbulente saker de siste årene har markedene opparbeidet seg en slags motstandsdyktighet mot negative hendelser, sier hun.

«Store underskudd»

DNB Markets påpeker i sin morgenrapport at den tyrkiske sentralbanken mandag meldte at banksektoren «skal få tilgang på den likviditeten som blir nødvendig for å holde aktiviteten oppe».

«Bankene skal også få låne valuta med en måneds løpetid. Sentralbanken avsto fra å heve styringsrenten ytterligere, og dermed holdt liraen seg nær sitt historiske bunnivå mot dollaren,» skriver meglerhuset.

Haugland tror valutaen kan komme til å falle ytterligere fremover.

– Det er brukt altfor mye penger over tid, som gjør at det er opparbeidet store underskudd, sier hun.

Kjersti Haugland, sjeføkonom i DNB Markets.
Kjersti Haugland, sjeføkonom i DNB Markets. (Foto: Gunnar Blöndal)

Haugland mener også at det er nødvendig med endringer i Erdogans politikk.

– Ja, det er nødvendig. Men tror jeg det kommer? Ikke nødvendigvis, sier hun.

Videre mener hun at det er en viss fare for smitteeffekt i eurosonen.

– Det som er skummelt, er at det ligger en del eksponering i europeiske banker med tyrkiske lån. Nyheter som svekker europeiske banker, snakker ikke i favør for at renten stiger, sier hun.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Tidligere fiskeriminister Per Sandberg: – Det er vemodig, det er trist
Håpet kongen i statsråd helt til siste stund skulle si nei.
01:45
Publisert: