Statsminister Erna Solberg (H) møtte norsk presse i FN-bygningen like etter talen til Trump:

– Det var ikke noe uventet budskap fra den amerikanske presidenten. Det er en oppsummering av hans syn på verden og alliansene i verden. Han kom med et kraftig angrep på Iran, men ellers opplever jeg det bekrefter det han har sagt over lang tid, sa Solberg til pressekorpset.

– Det var et tydelig budskap om ikke-globalisering og ingen fellesløsninger og at alle må stå opp for egne rettigheter, sier Solberg.

Søreide: «Forutsigbart»

Utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide (H) sier til DN at angrepene mot Kinas handelspolitikk var som ventet.

– Dette var helt velkjente argumenter fra Trump. Han tar også opp immaterielle eiendeler som han har kritisert Kina mest for. Han sa også at USA helt og fullt følger WTOs system og regler. Det mener jo vi og andre ikke er riktig, og et eksempel på det er straffetoll på stål og aluminium, sier Søreide.

– Det var ganske forutsigbart, og jeg hadde forventet at han brukte muligheten til å gjenta budskap fra tidligere, sier Søreide.

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg sier handelskrigen så langt ikke har berørt sikkerhetspolitikken. Samtidig har Trump brukt nettopp sikkerhet som et viktig argument for å forhandle om nye handelsavtaler.
NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg sier handelskrigen så langt ikke har berørt sikkerhetspolitikken. Samtidig har Trump brukt nettopp sikkerhet som et viktig argument for å forhandle om nye handelsavtaler. (Foto: Johannes Worsøe Berg)

Forsiktig Stoltenberg

Like rundt hjørnet møtte også Natos generalsekretær Jens Stoltenberg pressen. På spørsmål fra DN om hvordan han ser på handelskrigen, var han forsiktig.

– Hva tenker du om Trumps steile holdning om handel: Han sier blant annet at Kina «jukser». Hva betyr det for sikkerhetspolitikken?

– Det er et uttrykk for at det er en alvorlig uenighet om handel mellom USAs to største økonomier. Samtidig tror jeg ikke at jeg bidrar til å gjøre uenigheten mindre ved å kommentere. Som Natos generalsekretær er det viktig å være opptatt av sikkerhetspolitikken, sier Stoltenberg, og fortsetter:

– Så lenge de uenighetene består, er det min oppgave at det ikke undergraver samarbeidet i Nato. Det aller beste er man kanløse uenighetene om klima, Iran og handel, men så lenge det er der, må vi unngå at det smitter over på NATO-samarbeidet. Heldigvis har vi greid det, sier Stoltenberg.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Var med på Wall Streets bonusfest - endte opp som bartender på Harry´s
- Mange penger å tjene. Og å tape.
01:22
Publisert: