Norge har siden 2010 ikke hatt politisk kontakt med Kina. Utenriksdepartementet melder nå at kontakten er gjenopprettet.

– Dette har vært krevende for oss, sier statsminister Erna Solberg til Stortinget mandag. 

– Jeg er i dag glad for at vi er tilbake til et normalt politisk forhold. Vi ser fremover mot samarbeidet på områder fra klima og bærekraft til andre tema på den internasjonale dagsorden.

Det legges fra regjeringens side opp til ytterligere politiske besøk til Kina allerede våren 2017, inkludert bredt sammensatte næringslivsdelegasjoner.

– Dette øker mulighetene for norsk næringsliv som tidligere har opplevd den manglende politiske kontakten som en barriere, sier Solberg. 

– Vi skal nå jobbe mot å få på plass bilaterale avtaler med Kina, og det er av stor betydning at vi får på plass igjen denne relasjonen, sier hun. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Solberg: - Ikke tvil om at norsk økonomi har vært skadelidende
Forholdet mellom Kina og Norge normaliseres etter at utenriksminister Børge Brende har hatt hemmelige møter i Beijing. Norge har ikke hatt politisk kontakt med Kina siden 2010, da Nobels fredspris gikk til Liu Xiaobo.
01:57
Publisert: