Feiringen i hovedstaden Addis Abeba kom etter oppfordringer på sosiale medier og støtte fra myndighetene. Tusenvis strømmet til gatene, veivende med det etiopiske flagget og med plakater. Personer i biler tutet og spilte høy musikk, mens folk danset.

Visestatsminister Demeke Mekonnen har bedt etiopiere om å stille seg bak markeringen og støtte byggingen.

– Dette er dagen vi skal feire begynnelsen på det siste kapitelet i byggingen av demningen. Vi skal fullføre byggingen snart og begynne å løse problemene våre en gang for alle, sa han til en forsamling i en hall i Etiopias hovedstad.

Gjenstår forhandlinger

Byggingen har forårsaket uenighet siden den startet i 2011. Egypt og Sudan hevder den utgjør en eksistensiell trussel for jordbruket og drikkevannsforsyningen i de to landene.

Egypt ønsker blant annet en avtale som gir garantier om nødvendig gjennomstrømming av vann, og opprettelsen av en tvistemekanisme.

Forhandlingene mellom de involverte landene har flere ganger brutt sammen, men den siste tiden har det vært mer fremgang.

Store planer

Myndighetene kunngjorde i juli at de hadde begynt oppfyllingen av demningen. De anslår nå at 26 prosent av arbeidet med å ferdigstille prosjektet gjenstår.

Anlegget er en viktig del av Etiopias plan om å bli Afrikas største strømeksportør.

Den blå Nil har sin kilde i Tanasjøen i Etiopia og møter Den hvite Nil i Sudan. Derfra fortsetter Nilen gjennom Egypt og ut i Middelhavet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.