Stats- og regjeringssjefene fra i alt 16 av EUs 28 medlemsland er ventet til søndagens ekstraordinære møte i Brussel.
Tema er de dypt splittende diskusjonene om EUs innvandrings- og asylpolitikk. Det skal ikke tas formelle beslutninger. Håpet er i stedet at deltagerne skal klare å samle seg om felles posisjoner før EUs ordinære toppmøte førstkommende torsdag.
Det er ingen enkel oppgave.
Tvert imot er terrenget blitt enda mer ufremkommelig etter valgene i Italia, Tyskland og Østerrike det siste året.
Krangler med egen minister
Tysklands statsminister Angela Merkel er under et voldsomt press.
Hennes egen innenriksminister Horst Seehofer mener asylsøkere som allerede er registrert i et annet EU-land, bør avvises på grensene. Det godtar ikke Merkel, som ønsker å få på plass felles europeiske løsninger i stedet.
Seehofer har gått med på å la henne forhandle frem til toppmøtet neste uke, men truer med å trosse henne hvis ingen enighet kommer på plass.
Skjer det, kan i verste fall hele den tyske regjeringskoalisjonen rakne.
I valgkampmodus
Bakteppet er at Seehofer leder det konservative partiet CSU i Bayern.
Der er det delstatsvalg i oktober, og CSU risikerer å miste mange stemmer til det innvandringskritiske partiet AfD på ytre høyre fløy. For å demme opp for AfD har Seehofer skjerpet retorikken betydelig i innvandringspolitikken.
AfD er allerede tredje største parti i Forbundsdagen etter det nasjonale valget i fjor. Det gjenspeiler et kraftig stemningsskifte etter krisen i 2015, der Merkel gikk inn for en åpen-dør-politikk, og rundt en million flyktninger og migranter kom til Tyskland.
Ny regjering i Italia
Det politiske stemningsskiftet er også tydelig i Italia, der populistpartiene Ligaen og Femstjernersbevegelsen nå har overtatt regjeringsmakten etter valget i mars.
Italias nye innenriksminister er Matteo Salvini, partileder i den sterkt innvandringskritiske Ligaen. Han satte fyr på debatten i Italia tidligere i juni da han nektet å la redningsbåten Aquarius legge til havn i Italia. Båten, som hadde plukket opp flere hundre flyktninger og migranter i Middelhavet, måtte til slutt dra videre til Spania.
Nå raser Salvini mot andre europeiske land, som han mener må gjøre langt mer for å hjelpe hardt pressede Italia.
Italia vil ikke finne seg i å være «Europas dørmatte», advarer Salvini. Han vil tvinge andre land til å begynne å ta imot flere av asylsøkerne.
Nytt formannskap
Mellom Seehofer og Salvini står Østerrikes nye statsminister Sebastian Kurz, som er partileder i konservative ÖVP.
Han overtok regjeringsmakten etter valget i fjor høst og har dannet koalisjon sammen med partiet FPÖ på ytre høyre fløy.
Også Kurz har markert seg med en svært streng tone i innvandringspolitikken, og da han fikk besøk av Seehofer nylig, tok han til orde for en «akse av villige» mellom Tyskland, Østerrike og Italia. Kurz mener de tre landene spesielt bør legge vekt på tiltak for å styrke vaktholdet langs EUs yttergrenser, for på den måten å minimere antall mennesker som ankommer til Europa uten å ha krav på beskyttelse.
Den østerrikske regjeringen overtar nå formannskapet i EU og får derfor en fremtredende rolle i europeisk politikk det kommende halvåret.(Vilkår)