Den europeiske spesialenheten med ansvar for kontrollert avvikling av europeiske banker (Single Resolution Board, SBR), vil ikke gi noen særbehandling til britiske banker, dersom Storbritannia forlater EU uten noen avtale, «no-deal brexit» skriver Financial Times søndag.

Advarer

Dermed risikerer europeiske banker som har utstedt sikkerhet under britisk lov at denne blir ugyldig, og dermed må suppleres.

Samtidig vil det ikke være nok for britiske banker å etablere seg med «postadresse» innenfor EU for å få tilgang til fellesmarkedet.

Tilstedeværelsen må være fysisk og tilstrekkelig til at spesialenheten kan ta kontroll over banken ved en eventuell krise, advarer SRB-sjef Elke König i et intervju med FT.

– Jeg har fortalt bankene at inntil videre kan dere ikke håpe på at det skal komme en hvit ridder, så se nærmere på det, vær forberedt, sier hun til FT.

Kapitalbehov

Europeisk regulering krever at alle bankene i EU har et minimum av usikret gjeld og andre verdipapirer – kalt MREL – som enkelt kan nedskrives av myndighetene, skulle en bank gå over ende.

Tanken er at å påføre verdipapireierne tap, hjelper å bedre bankens finanser. SBR beslutter hvor mye en bank trenger å utstede av slike verdipapirer, der det europeiske referansenivået er 8 prosent av totalgjelden, ifølge FT.

Dersom Storbritannia forlater EU uten en at en avtale er på plass, vil ikke bankobligasjoner utstedt under britisk lov være gyldig som MREL, om ikke banken spesifikt har inkludert i lånebetingelsene at SRB kan nulle verdipapiret.

Ifølge bransjeestimater er det utstedt MREL-gyldig bankgjeld for 100 milliarder euro under britisk lov av europeiske banker utenfor Storbritannia. Dette må i verste fall må suppleres, ifølge SBR.

– I prinsippet vil enhver utstedelse under britisk og engelsk lov. bli tredjepartslands-utstedelse, sier Köing.

DNs kommentator Kjetil Wiedswang om tre mulige brexit-løsninger
- Det løsner i brexit-prosessen - på et vis.
02:11
Publisert:

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.