– Den korte tiden som gjenstår, og den politiske situasjonen i Storbritannia har økt risikoen for at Storbritannia går ut på den datoen uten en avtale, heter det fra kommisjonen, som viser til utmeldingsfristen 31. oktober.

Advarselen kom onsdag da EU-kommisjonen presenterte sine siste forberedelser for hvordan de skal håndtere en kaotisk brexit uten avtale. Kommisjonen gjentar sin oppfordring til medlemslandene og til EU-borgere om å forberede seg på en avtaleløs brexit. Medlemslandene blir spesielt bedt om å ta forholdsregler innen transport og fiske.

I tillegg til å legge ut en sjekkliste for brexitforberedelser, har kommisjonen gått inn for å stille midler fra EUs solidaritetsfond og globaliseringstilpasningsfond til rådighet. Pengene kan gå til «selskaper, enkeltpersoner og medlemsland som blir mest berørt av et 'no-deal'-scenario», heter det i onsdagens uttalelse.

Talsperson Mina Andreeva ville ikke kommentere den siste politiske utviklingen i Storbritannia, men gjentok at EU fortsatt er villig til å jobbe sammen med britene dersom de kommer med konkrete forslag som er i tråd med utmeldingsavtalen. Kommisjonen mener fortsatt at en hard brexit er et uønsket utfall.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.