Både valutaen forint og børsen i Budapest falt da Europaparlamentet onsdag ettermiddag aktiverte den såkalte «atombomben» mot Ungarn, for første gang i EUs historie.

Med 448 mot 198 stemmer vedtok Europaparlamentet med tredels flertall å dømme Ungarn for brudd på artikkel 7, noe som betyr starten på en straffeprosedyre som i ytterste konsekvens kan føre til at Ungarn fratas stemmeretten i EU.

Men dette forutsetter at det er konsensus i alle de andre 27 andre EU-landene om å strippe Ungarn for politisk innflytelse i unionen.

Det skal godt gjøres om alle de 27 landene blir enige. Polen står for eksempel midt oppe i en lignende prosess der Europakommisjonen har opprettet sak som ennå ikke har kommet til behandling i Strasbourg. Det er derfor sannsynlig at den nasjonalistiske regjeringen i Warszawa vil støtte Ungarn i denne saken, mot EU.

Avviser kritikken

Viktor Orbán og det nasjonalkonservative og populistiske partiet Fidesz har dominert ungarsk politikk siden 2010, da Orbán ble statsminister og dannet regjering.

Orbán har markert seg med stadig motstand mot Brussel, og det toppet seg under flyktningkrisen i 2015 da han stengte landets grenser med piggtråd og soldater. Siden har Ungarn nektet å ta imot sin andel flyktninger, og Orbán har skjerpet retorikken mot EU. Samtidig som han snakker stadig varmere om Russland og Vladimir Putin.

EU beskylder Ungarn for kritikkverdig behandling av minoriteter og ulovlige angrep på media og ytringsfriheten, samtidig som rettssikkerheten i landet stadig undergraves på bekostning av maktmisbruk av de sittende myndighetene. I sum brudd både på EUs ånd og verdier, men også brudd på internasjonal lov og rett, ifølge Brussel.

Orbán avviser all denne kritikken, senest onsdag i Europaparlamentet i Strasbourg, der han nærmest ble æreskjelt fra talerstolen. Orbán raste mot vedtaket, som han beskriver som «utpressing» og en «skammelig heksejakt».

– Dere fordømmer ikke bare en regjering, men et land og en nasjon. Dere fordømmer Ungarn, sa Orbán ifølge NTB.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Fikk nok av å se «glattceller bli solgt over takst» – dro på visning i flytende bolig
– Kan fungere som dame- eller herremagnet, sier Ivar Fredrik Mølmen (28).
01:47
Publisert: