Handelskommissær Cecilia Malmström fra Sverige, den danske visepresidenten og avtroppende konkurransekommissær Margrethe Vestager og kommisjonspresident Ursula von der Leyen fra Tyskland er blant spydspissene i EU.

Von der Leyen, som overtar styringen av EU etter Jean-Claude Juncker den 1. november, har gjort det krystallklart at hennes ambisjon er at EU under henne skal bli en viktigere geopolitisk aktør.

Malmström, som har vært handelssjef i fem år og snart går av, mener verktøykassen i så fall må rustes opp.

– EU, tross all fremgang, er ikke utstyrt til å håndtere en verden i endring, med en verdensorden med et stadig mer aggressivt Kina, og med USA, som ikke lenger er den tradisjonelt sterke transatlantiske partneren, sier Malmström til avisen Financial Times, og legger til at her trengs en seriøs gjennomgang av EUs politikk.

Politikken stadig viktigere

Politiske beslutninger blir stadig viktigere for den globale handelsflyten. Spesielt etter at USAs president Donald Trump erklærte handelskrig mot Kina, og brexit.

– Det er blitt mer konfliktfylt og uforutsigbart, det er svært vanskelig å vite hva Trump eller Kina vil finne på, sier Guri Rosén, førsteamanuensis ved Oslomet og forsker ved Arena senter for europaforskning i Oslo.

– Handelspolitikken er i ferd med å bli mer politisert, og internasjonale institusjoner er under sterkt press, sier Ulf Sverdrup, direktør ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (Nupi).

Han sier at EU søker mer makt i det storpolitiske spillet og vil styrke posisjonen i den globale konkurransen for å sikre europeiske interesser.

– EU kan ikke konkurrere på forsvar- og sikkerhet. Men økonomisk og regulatorisk er EU en viktig spiller, sier Sverdrup.

Han trekker frem konkurransekommissær Margrethe Vestager, som nærmest har gått til krig mot amerikanske teknologigiganter som Google (Alphabet), Amazon og Apple, bevæpnet med både konkurranselover og skattelover.

Donald Trump har beskrevet Vestager som EUs «tax lady», og har sagt at «hun hater USA, kanskje mer enn noen person jeg noensinne har møtt».

Men Vestager har samtidig vært tøff mot Kina, særlig når det gjelder immaterielle rettigheter og markedstilgang, og har her søkt samarbeid med USA, blant annet i Verdens handelsorganisasjon (WTO).

– EU må spille på de styrkene de har, og da er det desto viktigere å stå samlet. Jeg ser på uttalelsene fra Malmström som en oppfordring til tettere samarbeid, og som et svar på Trump, sier Guri Rosén.

Rosén og Sverdrup mener EU forsøker å finne en mellomposisjon uten å binde seg til hverken USA eller Kina, men samarbeide fra sak til sak.

Rosén og Sverdrup mener EU forsøker å finne en mellomposisjon uten å binde seg til hverken USA eller Kina, men samarbeide fra sak til sak

Sverdrup mener motivasjonen i Brussel er den globale kampen for det han beskriver som europeiske verdier innen for eksempel økonomi og fordeling, arbeidsliv og sosial dumping, og miljø.

EUs kamp er viktig for Norge

– De store statene som USA og Kina bruker maktpolitiske virkemidler, heller enn regelstyrte, sier Sverdrup.

Malmström vil derfor styrke internasjonale organisasjoner som WTO, som setter stabile kjøreregler for verdenshandelen, og der EU kan utøve makt og innflytelse uten kuler og krutt.

Både Rosén og Sverdrup mener EUs kamp derfor også er viktig for Norge, selv om handelspolitikken ligger utenfor EØS-avtalen, noe man blant annet fikk merke da USA innførte straffetoll på stål.

– Med EØS-avtalen er vi litt både innenfor og utenfor, men det hadde vært en fordel for Norge med tettere integrasjon med EU, sier Sverdrup.

– Det er definitivt en fordel for Norge med kjøreregler, og Norge følger EU veldig tett. Usikkerheten er det verste, og særdeles ødeleggende, sier Rosén.

– Men om EU vil lykkes, er foreløpig for tidlig å si, sier Sverdrup.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.