Forhandlingene har pågått på overtid siden de startet sist fredag. Det har vært strid mellom landene om hvor mye som skal gis som lån og hvor mye som skal gis som direkte bistand.

De sentrale elementene i krisepakken er som følger:

  • Et støtteprogram på totalt 390 milliarder euro til landene som er hardest rammet av koronaviruset. Det er ventet at Spania og Italia vil stikke av med mest støtte fra dette programmet.
  • Et program for lavrentelån for medlemsstater på totalt 360 milliarder euro.

– Dette er den beste avtalen for EU akkurat nå, sa EU-president Charles Michel på en pressekonferanse. Dette kommer i tillegg til tiltak som de enkelte medlemslandene har gitt under koronapandemien eller forpliktet seg til.

– Det har vært harde og lange forhandlinger. Jeg kan ikke huske når jeg sist gang var våken to netter i strekk, sa statsminister Mette Frederiksen på en pressekonferanse i Brussel.

Fra venstre: Nederlands statsminister Mark Rutte, Østerrikes forbundskansler Sebastian Kurz, Finlands statsminister Sanna Marin, Danmarks statsminister Mette Frederiksen og Sveriges statsminister Stefan Löfven. Nederland, Østerrike, Sverige og Danmark omtales iblant som de «gjerrige fire» i EU.
Fra venstre: Nederlands statsminister Mark Rutte, Østerrikes forbundskansler Sebastian Kurz, Finlands statsminister Sanna Marin, Danmarks statsminister Mette Frederiksen og Sveriges statsminister Stefan Löfven. Nederland, Østerrike, Sverige og Danmark omtales iblant som de «gjerrige fire» i EU. (Foto: Pool/Reuters/NTB Scanpix)

Litt mindre sjenerøs

Det første forslaget, som partene ikke klarte å bli enige om, innebar 500 milliarder euro i ren støtte og 250 milliarder som lån med lav rente.

Makroanalytiker Oddmund Berg i DNB Markets kaller pakken EU endte opp med «litt mindre sjenerøs».

– Dette er fordi land som Østerrike, Nederland, Danmark og Sverige har vært imot ideen å låne opp midler i fellesskap for så å dele de ut som direkte overføringer. For å få landene med, har man inngått et kompromiss, hvor disse landene har fått rabatt på EU-kontingenten, skriver Berg i en oppdatering.

Euroen svekket seg litt mot dollaren rett i etterkant av at avtalen ble inngått.

– At euroen skulle svekke seg mot dollar etter annonsering vil nok noen finne overraskende. Det må også tas i betraktning at euroen allerede hadde styrket seg mot dollar i opptakten til møtet, skriver Berg.

I et av de lengste toppmøtene i EUs historie kom landene til slutt til enighet. Her er Frankrikes president Emmanuel Macron og Tysklands forbundskansler Angela Merkel korrekt maskert på vei til pressekonferanse etter toppmøtet. G
I et av de lengste toppmøtene i EUs historie kom landene til slutt til enighet. Her er Frankrikes president Emmanuel Macron og Tysklands forbundskansler Angela Merkel korrekt maskert på vei til pressekonferanse etter toppmøtet. G (Foto: John Thys/AP/NTB Scanpix)

Skålte i appelsinjuice

Ifølge Berlingske Tidende ble det skålt i appelsinjuice da avtalen var på plass.

– En kan godt kjempe for danske interesser og europeiske interesser samtidig, sa den danske statsministeren.

Dette var det første toppmøtet i EU hvor statslederne og delegasjonene deltok fysisk siden koronapandemien brøt ut i vinter.

– En historisk dag for Europa, sa Frankrikes president Emmanuel Macron tidlig tirsdag morgen.

Børsene steg

Børsene i Europa reagerte jevnt over positivt på enigheten om krisepakken. Dax-indeksen i Frankfurt var opp 1,8 prosent like etter kl. 12, mens FTSE-indeksen ved Milano-børsen var opp 2,4 prosent. Den brede Euronext 100-listen var opp 1,4 prosent.

Lederne ble også enige om et EU-budsjett for de neste syv årene, som vil være på til sammen 1074 milliarder euro.

Hadde EU-lederne måttet sitte til minst klokken 6.05 før de kom i mål, ville det ha blitt historiens lengste EU-toppmøte. Den rekorden beholder nå EU-toppmøtet i Nice, som varte fra klokken 9.45 den 7. desember 2000 til klokken 5.30 den 11. desember 2000, ifølge NTB.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.