Saken oppdateres.

Mandag startet fjerde dag av forhandlingene mellom lederne av de 27 EU-landene, der det blant annet skal diskuteres en rekordstor krisepakke som skal få medlemslandene ut av de økonomiske problemene som koronaviruset har skapt. Dette er første gang at lederne møtes ansikt til ansikt på fem måneder, grunnet pandemien.

Foreløpig har møtene fredag, lørdag og søndag endt uten resultat.

– Fortsatt kan det ende med sammenbrudd. Men det er noe mer håp enn i går kveld, da jeg trodde det var over, sa Nederlands statsminister Mark Rutte mandag morgen.

Også Østerrikes statsminister Sebastian Kurz mener utviklingen går i riktig retning. På Twitter skriver han at det er grunn til å være svært tilfreds med de siste rundene med forhandlinger.

Etter samtaler i mindre grupper i løpet av natten skal EU-lederne igjen møtes i plenum mandag klokken 16.

Finske forsterkninger

Mark Rutte står i spissen for landene som ønsker å begrense omfanget av krisehjelpen til EU-landene som er hardest rammet av koronapandemien.

Gruppen, som kalles «de sparsommelige», består i utgangspunktet av Nederland, Sverige, Danmark og Østerrike. Kvartetten får i tillegg støtte fra Finland.

På den andre siden står land lenger sør i Europa som er hardere rammet av koronakrisen.

Under en middag søndag skal Frankrikes president Emmanuel Macron ha slått neven i bordet. Han sammenlignet Nederland med Storbritannia, som var kjent for sin skepsis til tettere EU-samarbeid før britene til slutt gikk ut av unionen.

Høyner budet

Forhandlingene om krisepakken og EUs nye langtidsbudsjett skulle egentlig vært avsluttet lørdag. Stor politisk uenighet gjør at samtalene ennå ikke er i havn.

Opprinnelig krevde de sparsommelige landene at all krisehjelp måtte gis som lån. Etter hvert har de godtatt en kombinasjon av lån og tilskudd.

Søndag foreslo de 350 milliarder euro i tilskudd og like mye i lån. Mandag er Sverige villig til å «høyne budet» til 375 milliarder i tilskudd, skriver nyhetsbyrået TT.

Et annet betent spørsmål er forslaget om at mottagere av krisehjelp må forplikte seg til å følge rettsstatens prinsipper.

Ungarns kontroversielle statsminister Viktor Orbán har gått hardt ut mot dette kravet. Han mener Rutte må ha lagt ham for hat og sier Ungarn gjerne kan forhandle i en uke hvis det må til for å få Nederland til å droppe kravet om rettsstatsprinsipper.

Danmark, Nederland, Sverige, Østerrike og Finland står steilt mot andre EU-land som ønsker en sjenerøs krisepakke for å gjenreise økonomien.

EU-president Charles Michels talsmann Barend Leyts skriver i en Twitter-melding at de 27 topplederne skal samles igjen mandag ettermiddag etter en natt med forhandlinger i mindre grupper.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.