May fikk som ventet spørsmål om brexit under en pressekonferanse ved Oslo Cancer Cluster på Ullern tirsdag.

Det var statsminister Erna Solberg (H) som hadde invitert statsministerne i de nordiske og de baltiske landene, samt Storbritannia, for å diskutere teknologiens rolle i fremtidens helsevesen. Med unntak av Sverige, Litauen og Latvia er alle representert på statsministernivå.

May fastslo at Storbritannia vil styrke samarbeidet på de områdene som var tema for møtet i Oslo. Hun trakk fram at regjeringer i mange land har utfordringer med en aldrende befolkning og at samarbeidet om helseteknologi vil fortsette på ministernivå.

May ønsker godt forhold

Hun kommenterte også brexit, på spørsmål fra norsk presse.

– Storbritannia forlater EU, ikke Europa. Og vi skal fortsatt ha et godt forhold til de 27 landene som går videre i EU. Regjeringen arbeider intenst å ta vare på det forholdet, sa May.

Statsministeren trakk fram møtet tirsdag – Northern Future Forum – som et godt eksempel på hvordan Storbritannia ønsker å jobbe med ulike kombinasjoner av land.

–Jeg ser fram til Storbritannias videre arbeid med Northern Future Forum, med EU og med enkeltland, sa May.

Solberg trakk fram helsesamarbeid

Også Erna Solberg kommenterte brexit-tematikken.

– Jeg håper at vi får en avtale mellom Storbritannia og EU som er enkel for oss å speile. Og så tror jeg at vi kommer til å ha et godt samarbeid på områdene vi har diskutert i dag, som helsevesen, sa den norske statsministeren.

Hun tror også at Norge og Storbritannia kan få en ny form for kontakt når brexit er et faktum.

Norge ønsker å få en likelydende avtale Storbritannia som den britene får med EU, en avtale som blant annet sikrer rettighetene til nordmenn i Storbritannia og briter i Norge. Samtidig må et nytt avtaleverk på plass for å regulere handelen mellom Norge og Storbritannia etter EU-skilsmissen.

-Uansett om britene hadde blitt værende i EU eller ikke, synes jeg vi skal samarbeide mer om praktiske løsninger i den nordlige delen av Europa, slik vi gjør i Norden og Baltikum, sa Solberg.

Høy sikkerhet

Det var et – iallfall etter norske forhold – enormt sikkerhetsoppbud i forbindelse med arrangementet ved Oslo Cancer Cluster på Ullern. Væpnet politi passet alle innganger, og alle biler ble undersøkt. Alle som skulle inn, måtte gjennom kontroll på nivå med den på flyplasser.

Hovedformålet med toppmøtet Northern Future Forum er å diskutere felles utfordringer, høre om gode og innovative løsninger og lære av hverandre.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.