EU enighet om den fjerde sanksjonspakken med mot Russland, som svar på landets brutale aggresjon mot Ukraina og dets folk.

Sanksjonene vil ytterligere bidra til å øke det økonomiske presset på Kreml og lamme dets evne til å finansiere invasjonen av Ukraina, står det i uttalelsen.

Britiske myndigheter innførte allerede i forrige uke sanksjoner som rammet Abramovitsj og Chelsea hardt. London-klubbens eier har fått fryst sine verdier og får nå hverken reise inn eller ut av landet. Ei heller får han drive forretninger med britiske enkeltpersoner og bedrifter.

Roman Abramovitsj, Chelsea-eier, vil i likhet med andre russiske oligarker bli lagt til listen over forretningsmenn som kan få verdier inndratt og bli nektet innreise i EU som følge av krigshandlingene i Ukraina.
Roman Abramovitsj, Chelsea-eier, vil i likhet med andre russiske oligarker bli lagt til listen over forretningsmenn som kan få verdier inndratt og bli nektet innreise i EU som følge av krigshandlingene i Ukraina. (Foto: Matt Dunham/AP/NTB Scanpix)

Chelsea-eieren vil i likhet med andre russiske oligarker bli lagt til listen over forretningstopper som kan få verdier inndratt og bli nektet innreise i EU som følge av krigshandlingene i Ukraina.

De aktuelle oligarkene kan blant annet bli fratatt luksusbåter og millionvillaer.

– Vi vil også arbeide for å suspendere Russlands medlemsrettigheter i ledende multilaterale finansinstitusjoner, inkludert Det internasjonale pengefondet og Verdensbanken. Vi vil sikre at Russland ikke kan få finansiering, lån eller andre fordeler fra disse institusjonene, sa EU-presidenten, Ursula von der Leyen og la til:

– Russland kan ikke bryte folkeretten og samtidig forvente å dra nytte av privilegiene ved å være en del av den internasjonale økonomiske orden, sa EU-presidenten.

Luksusnekt

Et forbud mot eksport av alle typer EU-luksusvarer til Russland, som skal være et direkte slag mot den russiske eliten.

– De som opprettholder Putins krigsmaskin skal ikke lenger kunne nyte sin overdådige livsstil mens bomber faller over uskyldige mennesker i Ukraina, sa presidenten.

EU legger også ned forbud mot import av nøkkelvarer i jern- og stålsektoren fra den russiske føderasjonen. Dette skal ramme en sentral del av Russlands system, frata de milliarder av eksportinntekter og sikre at innbyggere i EU ikke subsidierer Putins krig.

Tyst om energi

Da EU-presidenten la frem hvilke mulige sanksjoner som kunne innføres på fredag, ble et forslag om forbud mot videre europeiske investeringer i Russlands energisektor. De ble derimot ikke vedtatt eller kommentert i dagens uttalelse.

– Vi bør ikke mate energiavhengigheten vi ønsker å legge bak oss. Dette forbudet vil dekke alle investeringer, teknologioverføringer, finansielle tjenester for energi og produksjon – og dermed ha stor innvirkning på Putin, sa EU-presidenten, Ursula von der Leyen da hun la frem det mulige innholdet i den fjerde sanksjonspakken.

De nye avtalte sanksjonene er følgende: (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

  • Et fullstendig forbud mot enhver transaksjon med visse russiske statseide foretak på tvers av forskjellige sektorer – Kremls militærindustrielle kompleks.
  • Et EU-importforbud på de stålproduktene som for tiden er under EUs beskyttelsestiltak, som beløper seg til rundt 3,3 milliarder euro i tapte eksportinntekter for Russland.
  • Økte importkvoter vil bli fordelt til andre tredjeland for å kompensere.
  • Et vidtrekkende forbud mot nye investeringer på tvers av den russiske energisektoren, med begrensede unntak for sivil atomenergi og transport av visse energiprodukter tilbake til EU.
  • Et EU-eksportforbud mot luksusvarer (luksusbiler, smykker) for å ramme den russiske elite direkte.
  • Dessuten er listen over sanksjonerte personer og enheter ytterligere utvidet til å omfatte flere oligarker og forretningseliter knyttet til Kreml, samt selskaper som er aktive i militære og forsvarsområder, som logistisk og materielt støtter invasjonen.
  • Det er også nye lister over aktører som er aktive innen desinformasjon.
  • Et forbud mot rating av Russland og russiske selskaper fra EUs kredittvurderingsbyråer og levering av ratingtjenester til russiske kunder, noe som vil føre til at de mister enda mer tilgang til EUs finansmarkeder.