Sanksjonene innebærer at Irans direktorat for indre sikkerhet oppføres på EUs terrorliste, opplyser Danmarks utenriksminister Anders Samuelsen. I tillegg oppføres to iranske enkeltpersoner på terrorlisten.

Endringene trer i kraft onsdag.

– Dette sender et tydelig signal til Iran og andre land, sier Samuelsen.

Sanksjonene kommer som en reaksjon på flere hendelser de siste årene, deriblant attentatplaner som ble avslørt i Frankrike i juni og saken fra oktober i fjor der en norskiraner ble siktet for attentatplaner i Danmark.

I tillegg danner to drap på iranere i Nederland en del av bakteppet, ifølge Nederlands utenriksminister Stef Blok.

De to iranerne sto i opposisjon til det iranske regimet og ble drept i henholdsvis Almere i 2015 og Haag i 2017. Den nederlandske etterretningstjenesten AIVD har «sterke indikasjoner» på at Iran står bak drapene, skriver Blok i et brev til nasjonalforsamlingen, ifølge avisen de Volkskrant.

Saken har likevel vært vanskelig for EU på grunn av hensynet til atomavtalen med Iran. EU har lagt stor prestisje i arbeidet for å forsøke å redde avtalen etter at USA trakk seg fra den.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Putin feiret jul på søndag – i kirken der han ble døpt i hemmelighet
00:58
Publisert: