Europakommisjonens talsmann Margaritis Schinas bekrefter at brevet er mottatt. Europakommisjonen skal diskutere saken videre tirsdag og ventes å komme med et svar allerede da.

I brevet skriver Italias finansminister Giovanni Tria at regjeringen er «bevisst på at den har valgt en linje i budsjettpolitikken som ikke er i samsvar» med EUs regler.

«Det var en vanskelig, men nødvendig beslutning», skriver Tria i brevet, der han blant annet viser til den «dramatiske økonomiske situasjonen» for vanskeligstilte i det italienske samfunnet.

Italias statsminister Giuseppe Conte tok mandag budsjettforslaget kraftig i forsvar. Han understreket at dette på ingen måte betyr at Italia er på vei ut av eurosonen.

I forslaget legger den italienske populistregjeringen opp til et underskudd på 2,4 prosent neste år.

Det er formelt sett innenfor EUs grense på maksimalt 3,0 prosents budsjettunderskudd for land i eurosonen, men vekker likevel alvorlig bekymring fordi budsjettplanen vil bety at Italia ikke får betalt ned på sin svulmende statsgjeld. Den ligger i dag på mer enn 130 prosent av Italias bruttonasjonalprodukt – mer enn det dobbelte av EUs øvre grense.

Italienernes håp er at budsjettet skal bidra til å få opp den økonomiske veksten i landet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.