– Nå står det skrevet i stein hva som er målet for 2050. Det er ikke veldig langt unna; mine barn kommer da til å være litt yngre enn jeg er nå, sa Europakommisjonens president Ursula von der Leyen til mediene da loven formelt ble presentert.

– Klimaet er en del av naturen som gir oss liv, og vitenskapen forteller os at denne naturen er alvorlig truet. Klimaloven er en del av EUs bidrag til klimahandling, fortsatte hun.

«Bærekraftig vekstmodell»

Loven skal stake ut kursen for all EU-politikk og skape forutsigbarhet for myndigheter, bedrifter og borgere, skriver kommisjonen i en pressemelding onsdag.

– Den skal lede oss på veien når vi bygger en bærekraftig vekstmodell, som von der Leyen uttrykte det.

Kritikk fra miljøbevegelsen

Miljøorganisasjoner har kritisert forslaget for å ikke skjerpe utslippsmålene for 2030. «Forslaget peker mot et tapt tiår», sier Greenpeace og sier utslippskutt de kommende ti årene er avgjørende.

Det er allerede lagt inn at loven skal revideres med tanke på et nytt mål for 2030 når det er gjennomført en grundig konsekvensutredning, noe som er ventet å skje til høsten.

– Vi skal gå i front, og jeg er sikker på at vi vil inspirere mange parterne på vei mot klimatoppmøtet i november, sier EU-toppen.

(©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.