Europeisk innvandringspolitikk var hovedtema da stats- og regjeringssjefene i EU samlet seg til uformelt toppmøte i den billedskjønne alpebyen Salzburg i Østerrike onsdag kveld.

På vei inn til møtet trakk møtevert Sebastian Kurz fram styrket grensekontroll og tettere samarbeid med nordafrikanske land som de viktigste satsingsområdene framover.

– Det vi trenger, er en løsning. Og den løsningen kan kun være at vi forhindrer båter fra å legge ut fra Nord-Afrika. Hvis båter likevel legger ut, må vi gjøre alt vi kan for å sikre at de føres tilbake, og at de ikke blir ført til europeisk side, sa Kurz.

Ifølge ham er det avgjørende å sikre at det å bli reddet i Middelhavet ikke framstår som en «billett til Europa».

EUs president Donald Tusk varslet i forkant av møtet at han ville benytte anledningen til å be stats- og regjeringssjefene om å slutte med skittkastingen i innvandringspolitikken.

– Den aggressive retorikken til tross: Ting går i riktig retning, sa Tusk.

Han viste til at færre enn 100.000 mennesker har ankommet til EU så langt i år. Det er færre enn i årene før migrasjonskrisen i 2015.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.