Den nyeste prognosen er dermed enda mer pessimistisk enn for tre måneder siden, da unionens samlede brutto nasjonalprodukt var ventet å gå ned 7,5 prosent. Også forventningen til vekst i 2021 er nå marginalt lavere enn forrige gang: 5,8 prosent mot 6 prosent.

For eurosonen er nedgangen ventet å bli på hele 8,7 prosent, med en vekst på 6,1 prosent neste år.

– Den økonomiske effekten av nedstengningen er større enn vi trodde først, og vi står fortsatt overfor mange risikoer, inkludert en mulig ny bølge, sier visepresident Valdis Dombrovskis i Europakommisjonen.

Kommisjonen understreker at det er stor usikkerhet knyttet til prognosen. En eventuell andre pandemibølge er ikke blant forutsetningene, men trekkes frem som en risikofaktor. Det tas heller ikke høyde for den positive effekten av den foreslåtte gjenreisingsplanen for EU-økonomien, ettersom denne ikke er vedtatt ennå.

Den største nedturen er ventet i Italia, der kommisjonen anslår at økonomien vil krympe med 11,2 prosent i år. Deretter følger Spania (-10,9 prosent), Kroatia (-10,8 prosent) og Frankrike (-10,6 prosent).

Sverige og Danmark ventes å slippe billigst unna, med et BNP-fall på henholdsvis 5,2 og 5,3 prosent.

EU legger til grunn at gjennomsnittsprisen på nordsjøolje vil ligge på 42 dollar fatet i år og øke til 43 dollar neste år.

Kommisjonen merker seg at oljeprisen har stabilisert seg rundt 40 dollar fatet etter et langvarig prisfall og store svingninger under koronakrisen.

(©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.