En rekke tall som ble offentliggjort fredag, viser at den britiske økonomien er svekket ved inngangen til 2019. Boligprisene faller og optimismen i den viktige servicesektoren på det nest laveste nivået som er registrert siden finanskrisen for ti år siden.

Det store britiske boligbyggelaget Nationwide Building Society melder at britiske boligpriser falt 0,7 prosent sist måned, det største månedsfallet siden juli 2012. På årsbasis var prisstigningen bare på 0,5 prosent, noe som er den laveste tolvmånedersveksten siden februar 2013.

Utviklingen i boligprisene ses gjerne som et termometer for temperaturen i økonomien.

– Nedgangen skyldes sannsynligvis at den usikre økonomiske situasjonen påvirker kjøpelysten. Den kommer mens sysselsettingen og lønningene stiger og renten er lav, sier Nationwides sjeføkonom Robert Gardner.

Motstand i Parlamentet

Storbritannia går offisielt ut av EU 29. mars. Avstemningen i Parlamentet om skilsmisseavtalen statsminister Theresa May har forhandlet frem, er utsatt til midten av januar. Mye tyder på at avtalen ikke vil få flertall.

De konservatives støtteparti i Parlamentet, det nordirske unionistpartiet DUP, gjorde fredag det igjen klart at de ikke vil støtte avtalen som foreligger, med henvisning til den omstridte reserveløsningen for irskegrensen.

Partiets brexit-talsmann Sammy Wilson beskyldte EU for «bondefangeri» og sier til BBC at han er mer urolig enn noensinne for hva avtalen vil bety for Nord-Irland.

Hamstrer medisin

Brexit-avtalen legger opp til relativt nære bånd mellom Storbritannia og EU når det gjelder varehandel. Hva som vil skje hvis Parlamentet avviser den, er uklart.

Noen av parlamentsmedlemmene støtter en ny brexit-avstemning, mens andre mener brexit uten avtale vil gå bra for landet etter en turbulent periode.

Både EU og Storbritannia forbereder seg nå på en slik situasjon. Britiske myndigheter er blant annet i gang med å hamstre legemidler, og har skaffet en rekke store kjøleanlegg for å lagre dem.

Nedkjøling

Den britiske sentralbanken, Bank of England, advarte i november om at «no deal» kunne føre til en sammentrekning i Storbritannias økonomi på 8 prosent i løpet av noen måneder. Banken har også offentliggjort tall som viser at en nedkjøling av den britiske økonomien allerede er i gang.

Tallet på godkjennelser av boliglån falt merkbart i november, til det laveste nivået på syv måneder, og årstallet for veksten i usikret kreditt til forbrukerne var i samme måned på det laveste nivået siden mars 2015.

Tall innhentet av IHS Markit og industrigruppen Chartered Institute of Procurement & Supply viser også at veksten i britisk forretningsaktivitet er på et av de laveste nivåene som er målt siden folkeavstemningen om EU.

Veksten i produksjonsindustrien stiger, men årsaken skal først og fremst være at mange firmaer bygger opp delelagre i forkant av det som kan bli en vanskelig forsyningssituasjon hvis Storbritannia forlater EU uten noen avtale.

Tungt i viktig sektor

I servicesektoren, som utgjør rundt 80 prosent av den britiske økonomien, er stemningen dårlig. Tilliten er på det nest laveste nivået som er målt siden mars 2009, da landet var i dyp resesjon etter den globale finanskrisen. Usikkerhet om brexit trekkes frem som bedriftenes største bekymring.

– Uvissheten klemmer livet av aktiviteten, nye ordre og forbrukertilliten. Sektoren er på vei gjennom en mørk tunnel uten noe lys i enden, sier Duncan Brock i Chartered Institute of Procurement & Supply.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Slik berører nedstengningen USA. Nå merker også turistene nedstengningen
01:25
Publisert: