EUs ambassadør i Russland, tyskeren Markus Ederer, foreslår en oppmykning av forholdet og et «pragmatisk utvidet samarbeid» for å stå imot Kinas ekspansjon, skriver avisen Financial Times.

Forslaget om økt samarbeid med Russland er omstridt i EU, særlig på sikkerhetssensitive områder som 5G og datasikkerhet.

Iskaldt politisk

Forholdet mellom EU og Russland har vært på frysepunktet siden Russland invaderte og annekterte Krimhalvøya i 2014. Russlands støtte til og deltagelse i krigen i Øst-Ukraina har sementert den nye kalde krigen mellom øst og vest.

EU, i likhet med USA, har reagert med sanksjoner mot Russland, som har svart med motsanksjoner.

Sanksjonene har ikke hatt synbar effekt. Russland har befestet posisjonen på Krim, og krigen i Øst-Ukraina fortsetter på femte året.

Krefter i enkelte europeiske land, som Tyskland, Italia og Ungarn, har tatt til orde for å lette de økonomiske sanksjonene. I andre land som Polen og Storbritannia er holdningen overfor Russland mye mer uforsonlig.

EU-toppene i Brussel har ikke blunket, og forholdet mellom EU og Russland har de siste årene vært preget av status quo.

Kinas ekspansjon

Men krefter i EU ser med stadig økende uro på Kinas globale ekspansjon, som også har nådd Europa.

Den omstridte kinesiske it-kjempen Huawei har fått et solid fotfeste særlig i Serbia, som ofte omtales som Kinas «ankerland» i Europa. Kina har også kjøpt seg kraftig opp i infrastruktur og nøkkelindustrier i Serbia, som er et aspirerende EU-land.

I Hellas benyttet kinesiske interesser den økonomiske krisen til å kjøpe havner og annen infrastruktur.

Konkurransemyndigheter og sikkerhetsmyndigheter både i EU og nasjonalt i flere EU-land, har satt stopper for flere kinesiske oppkjøpsforsøk. Men det har ikke hindret kinesiske selskaper fra å kjøpe seg kraftig inn i europeisk næringsliv.

USAs president Donald Trump har lenge vært forkjemper for å ta Russland inn i varmen igjen, sist da han ønsket å invitere russerne inn i G7 igjen. Men Kongressen er av en annen mening og har blant annet sagt bestemt nei til å fjerne sanksjonene mot Russland.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.