Britene har i utgangspunktet ikke lov til å forhandle med tredjeland som Norge så lenge de fortsatt er med i EU.

Den britiske regjeringen har derfor måttet be EU om spesialtillatelse til å starte formelle brexitforhandlinger med Norge og de tre andre EFTA-landene Island, Liechtenstein og Sveits.

Nå har EUs medlemsland bestemt seg for å gi det grønne lyset. Det bekrefter kilder på EU-siden overfor NTB.

– Dette er nødvendig. Derfor har vi ingen innsigelser. Men britene må holde oss løpende orientert, for de er fortsatt med i EU og kan ikke bare gjøre som de vil, sier en sentralt plassert EU-diplomat.

Forespørselen ble godkjent på ambassadørnivå onsdag i forrige uke og ventes å bli banket igjennom uten diskusjon på et ministermøte i Brussel tirsdag.

På norsk side ble en forhandlingsdelegasjon nedsatt allerede før sommeren.

Norges mål er i første omgang å få på plass en avtale med britene som speiler de delene av skilsmisseavtalen mellom EU og Storbritannia som er relevante også for Norge.

En slik avtale skal blant annet sikre rettighetene til nordmenn i Storbritannia og briter i Norge.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Finanskrisen forklart på halvannet minutt
Da den amerikanske banken Lehman Brothers gikk konkurs 15. september 2008, stoppet verden opp.
01:32
Publisert: