Europeiske ledere har forhandlet hele natten igjennom for å prøve å nå enighet om fordelingen av EUs toppjobber. Klokka 6.30 var fortsatt ingen enighet på plass.

Søndag kveld møttes stats- og regjeringssjefene for tredje gang for å forsøke å få den vanskelige lederkabalen til å gå opp.

I alt fem toppjobber skal fordeles, med posten som sjef for Europakommisjonen som spar ess.

Like i forkant av toppmøtet ble et forslag til pakkeløsning lagt på bordet. Men forslaget møtte motstand umiddelbart.

– Det blir ingen veldig enkel diskusjon, for å si det forsiktig, konstaterte Tysklands statsminister Angela Merkel.

– Jeg venter en lang og komplisert diskusjon i kveld, sa Kroatias statsminister Andrej Plenković.

Pakkeforslag

Etter det NTB kjenner til, skal den foreslåtte pakkeløsningen ha kommet på plass i diskusjoner mellom Frankrike, Nederland, Spania og Tyskland under G20-toppmøtet i den japanske byen Osaka.

De europeiske lederne reiste deretter rett videre til Brussel, der EUs president Donald Tusk søndag ettermiddag møtte lederne for de ulike partigruppene i Europaparlamentet for å orientere dem om situasjonen.

På dette møtet skal Tusk ha presentert forslaget, som går ut på at sosialdemokratene får posten som president for Europakommisjonen, mens den liberale partigruppen får posten som EUs president og de konservative får utenrikssjefen og presidenten for Europaparlamentet.

De fire landene som sto bak forslaget, mente dette var en løsning det ville være mulig å få flertall for.

Konservativ splittelse

Men pakken fikk hard medfart av stats- og regjeringssjefer som ikke var med i Osaka, og diskusjonene på toppmøtet fortsatte inn i natten uten at noen løsning var i sikte.

Splittelsen skal spesielt ha vært stor i den konservative partigruppen EPP, som også Merkel tilhører.

– Et stort flertall av statsministrene fra EPP mener vi ikke bør gi opp kampen om posten som kommisjonspresident så lett, sa Irlands statsminister Leo Varadkar da han ankom til middagen.

Han kom da rett fra et formøte med andre ledere i EPP.

Nederlandsk favoritt

Tusk skal ikke ha nevnt konkrete navn da han presenterte forslaget til pakkeavtale.

Men en løsning der sosialdemokratene får posten som kommisjonspresident, lover godt for nederlandske Frans Timmermans. Han har nemlig vært de europeiske sosialdemokratenes offisielle spisskandidat i lederkampen.

Timmermans har tidligere vært utenriksminister i Nederland og er i dag visepresident i Europakommisjonen.

Han er kjent som ekstremt språksterk og snakker engelsk, fransk, italiensk, russisk og tysk flytende.

Upopulær i øst

Men Timmermans har også vært EUs feltmarskalk i kampen mot illiberale tendenser i den østlige delen av EU.

Det har gjort ham svært upopulær i medlemsland som Polen og Ungarn.

– Frans Timmermans er ingen kompromisskandidat. Frans Timmermans er en kandidat som splitter Europa, sa Polens statsminister Mateusz Morawiecki.

– Timmermans er ikke rett person til å forene Europa, istemte Tsjekkias statsminister Andrej Babis.

Dårlig nytt for Weber

En konstellasjon med Timmermans på topp vil også bety at tyske Manfred Weber må vike. Han har vært spisskandidat for de konservative partiene, som ble største gruppe i EU-valget i slutten av mai.

Men Weber er av mange blitt avskrevet som en for svak kandidat, ettersom hans politiske erfaring i stor grad begrenser seg til Europaparlamentet.

Om det ikke lykkes å komme til enighet i løpet av natten, er møterommene allerede booket for et ytterligere toppmøte mandag 15. juli.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.