Like etter at resultatet kom ut klatret euroen helt opp til 1,0933 dollar per euro. 

– Det ser utrolig positivt ut. Antall dollar man må betale for euroen har steget til over 1,09 fra 1,0725 på fredag. Det er en ganske stor bevegelse, sier sjeføkonom og partner i forvaltningsselskapet Nordkinn Asset Management Bjørn-Roger Wilhelmsen. Han har fulgt valutamarkedet etter at det åpnet klokken 21, en time etter målingene som fortalte om at Macron og Le Pen ser ut til å gå videre i det franske presidentvalget. 

Euroen hoppet altså to prosent, og nådde sitt høyeste punkt i 2017. 

Frykten før første valgrunde var at Le Pen og kommunistiske Jean-Luc Melenchon skulle gå videre. Da fryktet Wilhelmsen og flere andre det verste.

– Nå puster markedet lettet ut. Marerittscenarioet var at Le Pen og Melenchon skulle gå videre. De er i ytterkantene og har den mest kontroversielle politikken i forbindelse med Frankrike og deres medlemskap i EU. I tillegg til euroen som valuta, sier Wilhelmsen. 

Tror på Macron

En annen grunn til at markedet kan være fornøyde, er at Macron er storfavoritt til å gå av med seieren i andre runde mot Le Pen. Flere andre kandidater har allerede uttrykt sin støtte til sentrumskandidaten i andre valgrunde.

– Meningsmålingene viser at flertallet vil stemme på Macron, og nå sier de andre politikerne som Fillon og statsministeren at de vil stemme på han. Det blir litt som at alle partiene går sammen mot Le Pen. Det virker som at markedet ser positivt på at Macron går videre og at han har gode odds for å bli president, sier Wilhelmsen. 

Meningsmålingsinstituttet IFOP forventer i sin prognose at Macron kommer til å få 60,5 prosent i valgets andre runde, når det bare står mellom han og Le Pen. Le Pen tror de vil få de 39,5 prosent. Ipsos, et annet institutt, har enda større tro på seier til Macron, og gir han 62 prosent mot Le Pens 38.

Flere oppturer

Wilhelmsen har også tro på at mer enn bare euroen vil få en oppsving.

– Hvis dette står seg vil dollar for hver euro holde seg rundt 1,09. Du vil også få en positiv åpning i morgen og i natt på asiatiske børser og europeiske aksjemarkeder kommer til å gå opp, tror han. 

Aksjemarkedet og rentemarkedet er enda ikke åpent, men Wilhelmsen tror det blir en fin mandag å våkne opp til, i stedet for katastrofen mange fryktet før valget. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.