Den største Euro-seddelen på 500 euro (nesten 5000 kroner) takker for seg. Den europeiske sentralbanken (ECB) slutter snart helt å trykke nye sedler.

Bortsett fra kriminelle er det få som sørger over at den store seddelen fases ut. Folk flest i EU har knapt nok sett en 500-euroseddel, men i Tyskland er det likevel mange som reagerer på at denne pengeseddelen ikke lenger vil bli produsert, skriver nyhetsbyrået AFP gjengitt i en rekke medier.

Fra søndag sluttet sentralbankene i 17 av de 19 eurolandene å utstede de fiolettfargede sedlene. Sentralbankene i Tyskland og Østerrike vil fortsette å utstede 500-eurosedler frem til 26. april for å sikre en myk overgang, ifølge en fersk uttalelse fra ECB. Det er første gang i løpet av de 17 årene euroen har eksistert at en seddel tas ut av produksjon.

Frykter kontantfritt samfunn

Den følelsesladde debatten i Tyskland skyldes blant annet frykten for at dette er et forspill for full avskaffelse av kontanter.

Tyske Rolf (61) fra byen Marburg, som ikke ønsker å oppgi sitt etternavn, er en av tyskerne som reagerer på at seddelen forsvinner. Til AFP sier han at det er «vanskelig å godta». 61-åringen har nylig betalt for sin nye bil med 500-eurosedler.

– Jeg foretrekker å bruke kontanter ved store betalinger, det betyr ikke at jeg er involvert i noe suspekt, sier Rolf til nyhetsbyrået.

«Hvitvasking, prostitusjon og terrorisme»

Ved utgangen av november var det 521 millioner av sedlene i omløp, til en samlet verdi av over 2500 milliarder kroner. 500-euroseddelen utgjør rundt tre prosent av alle eurosedlene, men over 25 prosent av verdien. I forrige måned sto imidlertid 500-euroseddelen for bare 2,3 prosent av alle eurosedler i omløp.

Forskning har vist at bruken av seddelen i stor grad har vært knyttet til hvitvasking, skatteunndragelse, prostitusjon og terrorisme. Seddelen er blitt kalt «Bin Laden», og har vært en enkel måte å transportere store mengder ulovlig tjente penger på. En million euro (nesten ti millioner kroner) i 500-eurosedler veier bare 2,2 kilo. I USA er høyeste valør 100 dollar, og samme sum i dollar vil veie nesten seks ganger mer og kreve vesentlig større plass.

Selv om 500-euroseddelen vil forsvinne gradvis etter hvert som de kommersielle bankene returnerer sedlene til landets sentralbanker, vil seddelen fortsette å være et gyldig betalingsmiddel.

– Alle kan fortsette å bruke seddelen til betaling eller sparing, og de vil alltid beholde sin verdi, sa ECBs talsperson Eva Taylor i en uttalelse, ifølge AFP.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Idar Vollvik: – Slik blir du raskt rik
...og sånn unngår du skivebom.
01:07
Publisert: