Veksten i annet kvartal for alle eurosonens 19 land var på 0,7 prosent. I EU som helhet var den på 0,6 prosent.

Inflasjonen i eurosonen i juli var imidlertid på rekordhøye 8,9 prosent, opp fra 8,6 prosent i juni, ifølge EUs statistikkbyrå Eurostat. Det skyldes i stor grad høyere energipriser på grunn av krigen i Ukraina.

Energiprisene økte med hele 39,7 prosent, mens matvarer, alkohol og tobakk ble 9,8 prosent dyrere.

I de enkelte EU-landene er situasjonen blandet. Mens tysk økonomi stagnerte i annet kvartal, var det uventet sterk vekst i Frankrike, Spania og Italia.

Veksten i Tyskland i perioden april til juni i forhold til kvartalet før var flat, ifølge statistikkbyrået Destatis.

Det innebærer en vekst på årsbasis på 1,5 prosent, langt lavere enn ventet, for Europas største økonomi. Analytikerne trodde veksten ville være på 1.8 prosent, ifølge Bloomberg.

Frankrike derimot meldte om uventet sterk vekst i forhold til kvartalet før på 0,5 prosent. Spania hadde en vekst på 1,1 prosent og Italia 1 prosent.

Nullveksten i Tyskland har sin årsak blant annet i etterdønninger fra pandemien, krigen i Ukraina og problemer i forsyningskjeden, blant annet gassforsyningen fra Russland.

Sør-Europa derimot har nytt godt av fortsatt høyt forbruk og en blomstrende turisme fra Nord-Europa etter at reiserestriksjonene ble opphevet. Forbruket er likevel på vei nedover, noe som kan være signal om vanskeligere tider framover.

Veksten i Europa står i sterk kontrast til USA, der det har vært negativ vekst i to kvartaler på rad. Der er inflasjonen den høyeste på 40 år, og det er økende frykt for resesjon.

Også i Europa er det fare for at den gode veksten går over til nedgang og senere til resesjon etter hvert som redusert tilgang på russisk gass kan føre til at industrien må redusere virksomheten.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.