–Vi er vant til dette. Vi blir ikke redde, sier Attilio Arietti og trekker på skuldrene.

Han er partner i Milano-baserte Oaklins Arietti, som driver med bedriftsmegling og finner investorer til selskaper som vil gå på børs.

4. mars gikk italienerne til urnene for å velge ny nasjonalforsamling. Det var knyttet stor spenning til begivenheten, og valget er blitt utpekt som det viktigste i Europa i år.

Idet valgresultatene begynte å tikke inn, ble det klart at ingen partier eller koalisjoner fikk nok stemmer til å danne regjering.

Fredag 23. mars åpnet parlamentet igjen. Nå begynner forhandlingene om nye allianser for alvor.

– Det som er litt skremmende, er hvor lang tid dette kan ta. Verst tenkelig scenario for oss i næringslivet, er at det ikke blir noen løsning og derfor utlyst nyvalg, sier Arietti.

«Relativt lite»

Milano er Italias finans- og handelssentrum. Ariettis kontor ligger i gaten Via Senato, en ikke altfor lang spasertur unna byens mektige katedral Duomo di Milano.

Arietti forteller om stor aktivitet og investeringsvilje i månedene før valget. Han jobber med italienske investorer, både institusjonelle og velstående privatpersoner.

To partier er utpekt som valgets vinnere, begge omtales som EU-kritiske og sterkt populistiske.

  • Femstjernersbevegelsen er landets største enkeltparti.
  • Samlet var det Høyre-koalisjonen av Forza Italia, La Liga og Fratelli d’Italia, sammen med Noi con l’Italia, som fikk flest stemmer. La Liga er størst blant dem.

Markedene reagerte unisont negativt på de italienske valgresultatene, men bildet ble raskt stabilisert.

– Heldigvis har ikke aksjemarkedet reagert mye på usikkerheten. Og ingen av alternativene er spesielt skremmende for næringslivet, sier Arietti.

– Jeg forventer at usikkerheten vil vedvare i kanskje månedsvis, men jeg tror de finner en løsning, sier han.

Venter spill

På en annen kant av byen gjør Petter Johannesen en krapp sving og manøvrerer bilen elegant inn i et nytt kjørefelt.

Den italienske trafikken kan oppleves både bråkete og til tider uoversiktlig, men etter over 30 år i landet har Johannesen stålkontroll. 69-åringen kom til Milano i 1975 som stipendiat fra Norges Eksportråd. De siste ti årene har han vært ansvarlig for Aker Solutions' tilstedeværelse i landet.

– Dette området har kommet til på veldig kort tid, sier han entusiastisk og peker på en ruvende skyskraper.

Grunnen til at oljeserviceselskapet er i landet, er det statlige oljeselskapet Eni. Den italienske giganten opererer over hele verden, og har opprettholdt sine investeringer gjennom oljekrisen som startet da oljeprisen stupte i 2014.

– For Aker Solutions i Italia har ikke dette valget noen betydning. Jeg tror det samme gjelder store deler av det italienske næringslivet, kanskje med unntak av dem som jobber med store, offentlige infrastrukturprosjekter, sier Johannesen.

Petter Johannesen i Aker Solutions kjører bil og peker på bygningene i det moderne forretningsdistriktet Porta Nuova.
Petter Johannesen i Aker Solutions kjører bil og peker på bygningene i det moderne forretningsdistriktet Porta Nuova. (Foto: Gunnar Lier)

«Relativt lite»

På Aker Solutions' kontor i Milano jobber det rundt 12 ansatte. Lokalet ligger noen steinkast unna byens majestetiske togstasjon, og Johannesen har bilen sin rett utenfor. Den lukrative parkeringsplassen er en av fordelene som følger med hans posisjon som honorær konsul for Namibia.

Johannesen forteller at han er personlig venn med Sam Nujoma, Namibias første president. Bekjentskapet stammer tilbake fra oppveksten. I etterkrigstiden jobbet faren som ingeniør i det afrikanske landet, forteller han.

– Dette er et representativt oppdrag, som også innebærer at jeg har mye kontakt med næringslivet og politikerne her i byen, sier han.

Johannesen ville ikke selv stemt på Femstjernersbevegelsen hvis han hadde hatt stemmerett, men han er positiv til mye av partiets politikk.

– Femstjernersbevegelsen representerer den yngre generasjonen, og det kan bli et blankt ark for Italia. Landet sliter med denne gigantiske gjelden, men vi skal ikke glemme at Italia er egentlig et ekstremt velstående samfunn, sier han.

Petter Johannesen på Aker Solutions kontor i Milano.
Petter Johannesen på Aker Solutions kontor i Milano. (Foto: Gunnar Lier)

«Dysset ned»

Valget bestemmer hvor mange plasser i senatet og deputertkammeret (underhuset) de ulike partiene får. Nå skal først lederne til de to kamrene utnevnes ved flertall. Deretter er det president Sergio Mattarella​ som har det øverste ansvaret for å føre partene sammen, slik at det kan dannes en ny regjering.

Attilio Arietti forteller at han stemte på Partito Democratico (PD). For partiet, som hittil har ledet en sentrum-venstre-­orientert regjering, ble valget et nederlag.

– Men du frykter ikke populisme?

– Utspill om EU er blitt dysset ned. Og at Italia skulle forlate euroen, skjer i alle fall ikke. Samtidig har ekstremvenstre blitt helt knust i dette valget, svarer han og legger til:

– Politikk betyr egentlig relativt lite for næringslivet. Selvfølgelig er skatt og slikt alltid relevant, men vi har vært gjennom mange regjeringer. De økonomiske syklusene har ikke alltid matchet krisene i italiensk politikk. Mange ganger har vi sett økonomien blomstre selv om den politiske situasjonen har vært ustabil.

Flere alternativer

Gjestefore­leser på LSE og tidligere sjeføkonom i Finansministeriet i Italia, Lorenzo Codogno, tegnet tidligere i måneden opp fire mulige utfall:

  • En sentrum-høyre koalisjon.
  • Femstjernersbevegelsen inngår en allianse. Professoren tror dette vil være med enten a) Det demokratiske partiet (PD) eller b) La Liga.
  • En storkoalisjon får regjere midlertidig.
  • Det blir utlyst nyvalg.

– Finansmarkedene fortsetter å være upåvirket. Kombinasjonen av en positiv internasjonal og innenlandsk økonomisk vekst, ECBs støttekjøp og usikkerhet om hva som egentlig er utfallet har gjort susen, skrev han i en oppdatering nylig.(Vilkår)

Meretes Utvalgte: Mye Chablis for pengene
Strålende vin å nyte til litt skalldyr i solveggen nå tidlig på våren.
00:55
Publisert: