Storbritannias sentralbanksjef Mark Carney ser et stort fall i investeringene i landet sammenlignet med hva som ble anslått før britene bestemte seg for å melde landet ut av EU.

Carney sier at investeringene i Storbritannia i 2020 vil være 20 prosent lavere enn anslått før brexit-avstemningen.

Etter brexit har flere selskaper og bedrifter sett på mulighetene til å flytte virksomheten eller deler av virksomheten ut av Storbritannia, mens andre har sett etter andre steder å plassere pengene sine.

Spesielt de store bankene har vurdert å flytte enorme summer ut av finansmetropolen London til andre storbyer i Europa.

Den tyske storbanken Deutsche Bank vurderer å flytte både virksomhet og 300 milliarder euro, omtrent 2800 milliarder kroner, fra balansen i den britiske enheten til Frankfurt innen mars 2019. 

Storbritannia skal etter planen være ute av EU innen mars 2019.

Andre storbanker som har sagt at de vurderer å flytte virksomhet og kapital til Frankfurt er Morgan Stanley, Citigroup, Standard Chartered og Nomura Holding.

Ifølge tenketanken Bruegel kan London tape 10.000 bankjobber og 20.000 roller i finansielle tjenester når klienter flytter verdier for 1800 milliarder euro, tilsvarende 18.866 milliarder kroner, ut av Storbritannia, skriver nyhetsbyrået Bloomberg.

Rører ikke renten

Den britiske sentralbanken Bank of England besluttet torsdag ettermiddag å holde styringsrenten uendret på 0,25 prosent.

Pundet falt umiddelbart etter beslutningen. Mot euro svekket pundet seg med 1,10 prosent og et pund koster torsdag kveld 1,10 euro mot 1,12 euro før sentralbanken kom med beslutningen.

Et pund koster 10,38 kroner fredag morgen. 

Reviderer vekstutsiktene

Den britiske sentralbanken reviderte også vekstutsiktene for 2017 fra 1,9 prosent til 1,7 prosent. Carney sa at brexit helt klart har en betydning for hvilke beslutninger forretninger og husholdninger gjør og at demper både tilbud og etterspørsel, skriver Financial Times. 

Danske Bank Markets mener at den britiske sentralbanken fortsatt er for optimistisk til vekstutsiktene i landet. 

– Vi mener Bank of England er for optimistisk til veksten. Vi tror ikke lønnsveksten vil komme seg like fort som sentralbanken ser for seg og vi tror veksten i bedriftsinvesteringer vil holde seg avdempet, skriver Danske Bank Markets i en oppdatering. 

Sentralbanken besluttet også å holde rammen for verdipapirkjøp uendret på 435 milliarder pund i måneden. Dette var også ventet på forhånd. 

To av åtte medlemmer av den pengepolitiske komiteen stemte for en heving av renten til 0,5 prosent på rentemøtet før beslutningen.(Vilkår)

Fra Oslo til Trondheim på 30 minutter i Hyperloop?
«Fremtidens hurtigtog» gjorde vellykket prøvetur i 310 km/t.
00:24
Publisert: