– Vi står overfor den vanskeligste sikkerhetssituasjonen på en hel generasjon. Dette er ikke tiden for å stille spørsmål ved partnerskapet mellom Europa og USA, skriver Stoltenberg i en kronikk i den britiske avisen The Observer i kjølvannet av Donald Trumps valgseier.

Trump skapte bekymring da han i valgkampen antydet at det ikke var sikkert USA ville hjelpe en NATO-alliert som ikke hadde betalt sin andel. Det sådde tvil om det kollektive forsvaret som er kjernen i alliansen.

Som svar på dette, påpeker Stoltenberg at den eneste gangen NATO-traktatens artikkel 5 – som sier at et angrep på ett medlem er et angrep på alle – er brukt, var etter terrorangrepene i USA 11. september 2001.

– Over 1.000 europeiske soldater har «betalt den høyeste prisen» mens de tjenestegjorde i Afghanistan, i en operasjon som var et direkte svar på angrepene mot USA, legger han til.

Generalsekretæren i NATO vedgår samtidig at europeiske ledere må øke det økonomiske bidraget til alliansen, et krav Trump stilte i sin valgkamp. USA står i dag for 70 prosent av NATOs utgifter.

– Det er så lett å ta den friheten, sikkerheten og veksten vi nyter godt av for gitt. I disse vanskelige tidene trenger vi sterkt amerikansk lederskap og et Europa som tar sin del av byrden. Men først og fremst må vi anerkjenne verdien av et partnerskap mellom Europa og Amerika, skriver Stoltenberg. (©NTB)

Les også: 

Citi-strateg: Trumps politikk kan være akkurat det verdensøkonomien trenger

Trumps milliarder i spill

Trump vurderer å søke råd hos Bill Clinton (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.