Morales sa selv torsdag at han hadde sikret seg seieren over motstanderen Carlos Mesa. Torsdag kveld melder valgkommisjonen at Morales vinner det kontroversielle valget som har utløst massive demonstrasjoner, gatekamper og generalstreik.

Resultatene fra valgkommisjonen viser at presidenten fikk 47 prosent av stemmene, mens utfordreren Carlos Mesa endte på 36,5 prosent etter at 99,9 prosent av stemmene er talt opp, skriver avisen El Deber.

Reglene i Bolivia tilsier at en andre valgrunde ikke er nødvendig hvis en kandidat sikrer seg minst ti prosentpoeng flere stemmer enn den nærmeste motstanderen.

Fjerde periode

Morales sa torsdag at han er åpen for å holde en valgrunde nummer to i presidentvalget i landet, til tross for at han allerede har erklært seier.

Om resultatet skulle stå seg, starter Morales på sin fjerde periode som president i det søramerikanske landet. Det gir ham til sammen 19 år ved makten, forutsatt at han sitter frem til perioden utløper i 2025.

Den tidligere kokabonden og fagforeningslederen ble president i 2006 og er allerede den lengst sittende presidenten i Latin-Amerika. Han er også en av de siste av de venstreorienterte lederne som kom til makten i Sør-Amerika på begynnelsen av 2000-tallet. De venstreorienterte regjeringene har siden mistet makten i både Brasil, Argentina, Chile og Ecuador.

– Men Bolivia er annerledes, det går bra med oss, insisterte Morales på et møte i sosialistpartiet MAS. Morales er de siste årene blitt anklaget for å bli stadig mer autoritær.

Protester og kritikk

Opposisjonen har allerede protestert kraftig på de foreløpige resultatene, og Mesa sier han ikke vil anerkjenne resultatet. Han anklager valgmyndighetene for å ha jukset under opptellingen for at Morales skulle kunne bli sittende i en fjerde periode.

Valgobservatørene har uttrykt bekymring for opptellingen. Opptellingen og resultatet har ført til opptøyer og sammenstøt mellom tilhengere og motstandere av Morales i hovedstaden La Paz. I byen Sucre ble valgkommisjonens hovedkvarter påtent.

Opposisjonen oppfordret også til en landsomfattende generalstreik, og Mesa oppfordret tilhengerne sine til å fortsette demonstrasjonene for å sikre en valgrunde nummer to.

Både USA, EU, Argentina, Brasil og Colombia har foreslått at det bør gjennomføres en andre valgrunde for å gjenopprette tilliten til valgsystemet i landet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.