Det amerikanske finansdepartementet mener ExxonMobil overtrådte amerikanske sanksjoner mot Russland da to datterselskap undertegnet en avtale med den russiske oljegiganten Rosneft, som er ledet av Igor Setsjin. Setsjin står på svartelisten til USA, som kom etter Russlands innblanding i Ukraina. 

Derfor har Exxon nå fått en bot på omtrent 16 millioner norske kroner. 

Nåværende utenriksminister Rex Tillerson var på dette tidspunktet sjef i det store oljeselskapet. Han sa da at han mener sanksjoner ikke fungerer. 

I en uttalelse sier Exxon nå at de vil kjempe mot boten de har fått fra USA og at de saksøker myndighetene. Selskapet skal gå rettens vei for å ikke betale boten som det ansvarlige kontoret i finansdepartementet (OFAC) har gitt til dem. 

Mener de fulgte reglene

I uttalelsen skriver Exxon at de fulgte spesifikk veiledning de fikk av administrasjonen til daværende president Barack Obama. Selskapet mener at OFAC deretter endret reglene og nå vil straffe dem for det. Det har de også sagt i sitt søksmål i en domstol i Texas. Exxon har saksøkt myndighetene for å få fjernet boten, skriver Reuters.

OFACs handlinger er fundamentalt urettferdige, står det i uttalelsen, som også sier at den truer rettssikkerheten. 

Exxon hevder også at amerikanske myndigheter tidligere har sagt at sanksjonene av Setsjin bare gjaldt hans personlige affærer og ikke selskaper han representerer slik som Rosneft. 

Hard kritikk

OFAC brukte like harde ord som Exxon da de ila boten. I en uvanlig lang uttalelse, står det blant annet at Exxon skjødesløst har ignorert kravene for amerikanske sanksjoner, ifølge Reuters. 

Sanksjonene fra departementet kom i 2014 for å presse Russland etter deres innblanding i Ukraina. Da ble det uttalt at Setsjin har vist total lojalitet til Russlands president Vladimir Putin. 

OFAC mener at enhver avtale med Setsjin er et brudd av sanksjonene. (Vilkår)

Slik blir man en god butler
Kanadiske Conrad Bogus (28) har studert døgnet rundt i åtte uker for å bli den perfekte butler. Bli med på siste skoledag på International Butler Academy.
02:01
Publisert: