Det mangler ikke på skeptikere til kryptovalutaer. De fleste valutaene har ingen underliggende verdi som er støttet opp av sentralbanker, tradisjonell valuta eller andre verdier. Kursene er svært volatile. Facebook kan lansere en valuta som er støttet av amerikanske dollar og andre valutaer.

Bitcoin, som er den største og mest kjente kryptovalutaen, nådde en topp på nesten 20.000 dollar i desember 2017. Et år senere var kursen nede på 3200 dollar. I skrivende stund ligger den på 5450 – 67 prosent høyere enn i desember 2018.

Egen Facebook-valuta

Den underliggende blokkjedeteknologien, som de fleste digitale valutaene benytter, har mange støttespillere. Internasjonale finansinstitusjoner, rederier og offentlige etater har begynt å ta i bruk teknologien for å effektivisere og beskytte transaksjoner.

Facebook er siste selskap ut. Selskapet er i ferd med å utvikle en betalingsplattform basert på kryptovaluta. De bygger en allianse med flere titall selskaper fra finanssektoren som skal støtte opp tiltaket og tjeneste, ifølge Wall Street Journal.

Facebook vil hente inn én milliard dollar til prosjektet, som har fått navnet «Libra». Denne investeringen skal fungere som en sikkerhet for Facebook-valutaen og beskytte den mot store kurssvingninger, slik andre valutaer er beryktet for.

Facebook har hatt samtaler med kredittkortselskapene Visa og Mastercard, og First Data Corp., som håndterer kredittkorttransaksjoner i USA.

Facebook vil ikke bekrefte noe overfor Wall Street Journal, utover at de «vurderer flere ulike applikasjoner» med bruk av blokkjedeteknlogien. Utviklingsteam jobber i en egen bygning hos Facebook, ifølge New York Times.

– Vanvittig interessant

Facebook har over 2,7 milliarder månedlige brukere på den digitale plattformen, hvor også tjenesten Instagram og Whatsapp inngår. Den underliggende teknologien for tjenestene gjennomgår en oppgradering, hvor det skal bli mulig å utveksle meldinger på tvers av tjenestene.

Bloomberg har tidligere skrevet at Facebook vil la WhatsApp-brukere overføre penger direkte fra appen til andre brukere. Ifølge Wall Street Journal vil brukere få betalt med Facebooks kryptovaluta for å se på annonser – tilsvarende lojalitetsprogrammer med kundekort. Det kan også benyttes til å betale for produkter og tjenester på Facebook.

Den planlagte tjenesten sammenlignes med hvordan Facebook kan benyttes til pålogging på andre tjenester.

Den kinesiske appen WeChat er et forbilde for mange. Facebook-grunnlegger Mark Zuckerberg har innrømmet at Facebook burde ha sett mot de kinesiske løsningene tidligere. Lynmeldingstjenester som Kakao, Telegram og Line er i ferd med å utvikle kryptovalutatjenester.

– Det er ganske enkelt det mest fascinerende som skjer innenfor krypto for tiden. Alle har sine fordeler i denne kampen. Det skal bli vanvittig interessant å se hvor dette ender, sa grunnlegger Eric Meltzer hos investeringsselskapet Primitive Ventures til New York Times tidligere i år.

Telegram vil lansere den digitale valutaen «Gram» i løpet av de neste månedene. Løsningen skal muliggjøre overføring av penger på tvers av landegrenser.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.