Facebook-grunnlegger Mark Zuckerberg la ut en kort melding på Facebook-tjenesten natt til tirsdag, hvor han beklaget problemene som hadde oppstått for Facebook, Instagram, Whatsapp og Messenger-tjenestene det siste døgnet.
«Beklager for forstyrrelsene – jeg vet hvor mye du stoler på våre tjenester for å holde kontakt med mennesker du bryr deg om», skrev Zuckerberg.
Etter et døgn med store problemer og nedetid er nå tjenestene Facebook, Instagram og Whatsapp omsider tilbake til normal drift. Det viser statistikk fra nettsiden Downdetector, som sporer problemer med ulike nettsider.
Rotet til nettverksinnstillinger
Mandagen knockout var den lengste nedetiden siden 2008 da Facebook var nede i nesten ett døgn. Da var det 80 millioner brukere – mot 2,9 milliarder registrerte brukere nå. Hverken Instagram, Whatsapp eller Messenger var en del av tjenestetilbudet for 13 år siden.
I følge en pressemelding fra selskapet var årsaken et mislykket forsøk på å konfigurere rutere.
«Vi har ingen bevis for at brukerdata ble lekket som følge av nedetiden», skriver direktør i Facebook Santosh Janardhan.
Utenforstående eksperter mener det ikke er snakk om et hackerangrep.
– Det skjedde noe internt hos Facebook som rotet til hvordan nettverksinnstillingene som kontrollerer hvordan Facebook kommuniserer med resten av verden og kobler seg til internett, sier sikkerhetsanalytiker Courtney Nash hos konsulentselskapet Verica til Washington Post.
Ifølge Wall Street Journal skal det ha skjedd en konfigurasjonsendring i DNS-systemet. Dette sørger for at datamaskiner, nettbrett og smarttelefoner over hele verden vet hvor de skal finne tjenestene hos Facebook.
– Årsaken er sannsynligvis feil konfigurasjon eller overføring av kode til nettverkssystemet. Dette skal ikke skje, sier Alex Stamos, som er tidligere direktør for sikkerhet hos Facebook, og nå er direktør ved Stanford University, til Bloomberg.
Facebook-kritikk
Nedetiden kom dagen etter at it-spesialisten Frances Haugen fremsto som varsler i det amerikanske tv-programmet «60 Minutes» og anklaget Facebook for å prioritere profitt fremfor trygghet for brukerne og samfunnet.
– Den versjonen av Facebook som eksisterer i dag river i stykker samfunnene våre og bidrar til etnisk vold over hele verden. Selskapet subsidierer og betaler for sin profitt med vår trygghet, sa Haugen.
Hun har tidligere delt dokumenter anonymt til Kongressen og amerikanske medier, blant annet serien «The Facebook Files» fra Wall Street Journal.
Haugen skal vitne i den amerikanske Kongressen på tirsdag.
«Da vi innså at tobakksselskapene skjulte skadene de forårsaket, tok m myndighetene affære. Da vi skjønte det var tryggere med bilbelter, tok myndighetene affære. Nå iverksetter myndighetene tiltak mot selskaper som skjuler bevis på bruk av opioider. Jeg ber dere om å gjøre det samme her», vil hun si i Kongressen, ifølge Reuters.
En rekke fremtredende Facebook-kritikere kom med fornyet kritikk mot selskapet da tjenestene forsvant på mandag.
«Hvis Facebooks monopolistiske oppførsel ble sjekket da det burde ha skjedd ville de store massene som er avhengig av Whatsapp eller Instagram for kommunikasjon ikke ha disse problemene nå. Del opp selskapet», skriver den demokratiske kongressrepresentanten Alexandria Ocasio-Cortez på den konkurrerende meldingstjenesten Twitter.
Kraftig børsfall
Facebooks aksjekurs falt med 4,9 prosent på mandag. Dette kommer på toppen av kursfallet som startet i begynnelsen av september. Den siste måneden har aksjekursen falt med 14,6 prosent og selskapets børsverdi har falt til under 1000 milliarder dollar.
Facebooks egne interne tjenester og it-systemer var også nede. Ifølge Wall Street Journal valgte enkelte Facebook-ansatte å benytte den konkurrerende videotjenesten Zoom på mandag for å holde kontakt med kolleger og omverdenen.
Heller ikke konkurrenten Twitter unngikk investorenes vrede – og frykt for at amerikanske politikere kan komme til å forlange mer kontroll over sosiale medier. Twitters aksjekurs falt med 5,8 prosent.
Twitters toppsjef og grunnlegger hadde det moro på Facebooks bekostning da det ble kjent at Facebooks tjenester var nede for telling og det dukker opp en automatisk annonse om at det var mulig å kjøpe Facebook.
«Hvor mye», spurte Jack Dorsey.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.