Flere av de aller største Facebook-aksjonærene har levert et forslag der de ber om at selskapets administrerende direktør og grunnlegger, Mark Zuckerberg, trekker seg som styreleder, skriver Techcrunch.

Flere av aksjonærene ønsker en uavhengig styreleder, som etter hvert er blitt praksisen i flere børsnoterte selskap.

Forslaget er i realiteten ikke annet enn et symbolsk forslag ettersom Zuckerberg kontrollerer nærmest alle de stemmeberettigede aksjene i selskapet.

– En uavhengig styreleder er essensielt

Pensjonsfondene i New York City har alliert seg med aktivistaksjonæren Trillium Asset Management, som lenge har ønsket å kvitte seg med Zuckerberg som styreleder. Også statssekretærene i Rhode Island, Illinois og Pennsylvania støtter forslaget.

– Facebook har en overdimensjonert rolle i samfunnet og økonomien. De har et sosial og finansielt ansvar for å være transparente. Det er derfor vi krever uavhengighet og ansvarlighet i styrerommet. Vi trenger at Facebooks styre gjør alvor av å forplikte seg til å adressere ekte risikoer knyttet til rykte, reguleringer og farer for samfunnet som påvirker landet, dets aksjonærer og til sist de hardt opptjente pensjonene til tusen av arbeidere i New York City, skriver New Yorks byrevisor Scott Stringer.

– En uavhengig styreleder er essensielt for å ta Facebook videre fra dette rotet og reetablere tillit til amerikanere og investorer, skriver han.

Flere forsøk

Zuckerberg grunnla Facebook i 2004. Nå er han styreleder, administrerende direktør og hovedaksjonær. Flere ganger er han blitt forsøkt fjernet som styreleder. Senest i april før han skulle inn til høring i Senatet på grunn av Cambridge Analytica-skandalen der flere millioner brukeres persondata ble delt med Cambridge Analytica.

Også i fjor samlet en rekke investorer seg for å bytte ut Zuckerberg som styreleder. Det gikk til avstemning blant aksjonærene der 51 prosent stemte for at Zuckerberg måtte gå, men ettersom Mark Zuckerberg sitter på mesteparten av de stemmeberettigede aksjene kunne han selv velge å bli sittende.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Tidligere Rema-butikkeier: – Du er ikke kjøpmann lenger, men en slave
Tidligere Rema-kjøpmann Vibecke Wiik får et sug i magen når hun nærmer seg butikken hun drev i tre år. Her forklarer hun hvorfor.
03:08
Publisert: