Opprøret mot Facebook og toppsjef Mark Zuckerberg sprer seg, både blant ansatte og forretningspartnere.

I motsetning til Twitter vil ikke Facebook gjøre noe med USAs president Donald Trumps meldinger mange mener oppfordrer til vold, eller merke åpenbare løgner med en faktaadvarsel.

Zuckerberg snakket med Trump

Twitter merket en melding fra Trump etter at presidenten kom med det mange oppfattet som en oppfordring til vold.

Mandag 25. mai døde afroamerikanske George Floyd under en brutal pågripelse i Minneapolis. Én politibetjent er nå siktet for drap.

I forbindelse med demonstrasjoner etter drapet på Floyd tvitret Trump «When the looting starts, the shooting starts».

Her er meldingen fra Trump, med advarsel fra Twitter:

Trumps tweet fredag.
Trumps tweet fredag. (Foto: Twitter)

Sitatet er beryktet og fra politisjefen i Miami i 1967, Walter Headley, som da varslet voldelige represalier fra politiet mot svarte demonstranter. Trump bedyret i etterkant at han ikke kjente til sitatets historiske kontekst, men han har fortsatt med trusler og refsing av demonstrantene.

Zuckerberg snakket ifølge CNN med Trump på fredag, men Facebook-sjefen vil ikke gjøre noe med meldingene fra Trump, som er identiske til de som ble lagt ut på Twitter. Trump jublet umiddelbart, på Twitter:

Zuckerberg sier Facebook ikke vil gjøre seg til «dommer over sannheten». Han forklarer at Facebook og Twitter har ulik praksis i så henseende, og at han ikke vil endre Facebooks praksis.

Opprør mot toppsjefen

Det har lenge ulmet blant ansatte i Facebook, helt siden selskapet ble brukt i presidentvalget i 2016. Amerikansk etterretning har slått fast at utenlandsk etterretning, særlig russisk, blant annet brukte falske Facebook-kontoer for å vippe valget i Donald Trumps favør.

Ansatte i Facebook har hittil vært forsiktige med å stå frem med kritikk mot arbeidsgiveren. I et sjeldent opprør tar nå flere til dels ledende ansatte i Facebook til orde mot Zuckerberg.

Andrew Crow, som er en av Facebooks designsjefer, er blant dem som protesterer. Han gjør dette på den konkurrerende plattformen Twitter:

En annen Facebook-ansatt, Jason Stirman i forsknings- og utviklingsavdelingen, sier rett ut at han er uenig med toppsjefen, og at det ikke er mulig å stille seg nøytral til rasisme:

Av Facebooks 45.000 ansatte er det et lite mindretall som nå hever stemmen, ifølge CNBC dreier det seg om seks som nå gjør det offentlig. Men The Guardian skriver at det ulmer innad i selskapet, og viser blant annet til artikler i The New York Times og The Verge.

Koster penger

Zuckerbergs uvilje til å gjøre som Twitter kan nå koste Facebook penger. Både på Facebook og Twitter kunngjør nå brukere at de vil deaktivere sine Facebook-kontoer, eller logge av for godt. Om de mener alvor vil vise seg først når Facebook legger frem nye brukertall i forbindelse med de neste kvartalsrapportene.

Men de første samarbeidspartnerne trekker seg nå fra videre samarbeid med Facebook. Selskapet Talkspace, som driver online terapi, bryter nå et planlagt samarbeid med Facebook. Forhandlingene mellom selskapene var ifølge CNBC helt inne i sluttfasen.

Talkspace-sjef Oren Frank sier på Twitter at han ikke vil samarbeide med en plattform som oppfordrer til vold, rasisme og løgner:

Facebook har i årevis, og spesielt siden presidentvalget i 2016, fått kritikk for ikke å ta et oppgjør med misbruket. Mark Zuckerberg har også måttet stå rett for Kongressen og forklare seg, uten at det har dempet bekymringene.

Donald Trump på sin side har truet med å stenge ned Twitter, og han avviser egne etterretningsrapporter om at Russland og andre fremmede makter bruker Facebook for å påvirke amerikanske valg.

Gründer Mark Zuckerberg kontrollerer personlig 57,9 prosent av de stemmeberettigede aksjene i Facebook. Siden koronakrisen har Facebook-aksjen gått rett i været, og mandag steg Facebook med vel tre prosent på Nasdaq-børsen til en markedsverdi på vel 660 milliarder dollar.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.