– Inntil nylig har internett i nesten alle land utenfor Kina vært ledet av amerikanske plattformer. Disse har vært basert på at brukere kan uttrykke seg som de ønsker. Det er ingen garanti for at disse verdiene vil komme vinnende ut, sa Facebook-grunnlegger Mark Zuckerberg under en tale ved Georgetown University i USA på torsdag.

Frykter Kina-konkurranse

Facebook er i hardt vær. De neste to ukene skal Zuckerberg og andre representanter for verdens største sosiale nettverksselskap vitne i den amerikanske kongressen og delta i flere offentlige høringer. Politikerne ønsker å unngå innblanding i presidentvalget i 2020.

Flere av de demokratiske presidentkandidatene ønsker å splitte de store teknologiselskapene. Zuckerberg mener en oppsplitting vil være en gavepakke til kinesiske konkurrenter som vokser raskt i blant annet Asia og Midtøsten.

Han har samtidig respekt for den digitale WeChat-plattformen Tencent har skapt. Nesten en milliard brukere kan kommunisere, dele informasjon, strømme video og musikk, shoppe, låne penger, betale og bruke utallige andre tjenester.

– Hvis jeg bare hadde lyttet til deg for fire år siden, skrev Zuckerberg tidligere i år etter journalisten Jessica Lessin delte en artikkel fra 2015 hvor hun anbefalte Facebook å lære fra WeChat.

WeChat sprer seg til andre land.

– Seks av verdens ti største internettplattformer er kinesiske. Disse tjenestene er ikke basert på det usensurerte internett som de fleste av oss kjenner til, advarte Zuckerberg.

Den femte statsmakt

Facebooks tjenester er blokkert i Kina. Zuckerberg har tidligere sagt at målet er å komme seg inn på det kinesiske markedet.

– Jeg ønsket våre tjenester i Kina da jeg oppriktig tror på at vi skaper er mer åpent samfunn ved å koble sammen verden. Vi klarte aldri å bli enige. De har aldri latt oss komme inn, sa han.

Facebook-grunnleggeren har flere ganger i høst trukket frem den kinesiske tjenesten TikTok som er blitt en av verdens mest populære apper på kort tid. Brukere kan lage kjappe videosnutter som deles. Selskapet lagrer enorme datamengder og benytter kunstig intelligens.

Facebook har forsøkt å komme opp med en konkurrent – uten å lykkes.

– TikTok tilbyr ikke det samme personvernet eller friheten til demonstranter som Facebook tilbyr. Hvis demonstrasjonene i Hongkong nevnes på TikTok blir det sensurert – også i USA. Er det denne typen internett vi ønsker oss, spurte Zuckerberg.

Zuckerberg sa at Facebook bruker mer penger på sikkerhet nå enn hva selskapets totale omsetning var da det bør børsnotert i 2012.

– Vi ønsker ikke å definere hva som er «farlig innhold» utover hva som er absolutt nødvendig. Brukere har fått mulighet til å uttrykke seg på en måte som er helt ny i verden. Vi har fått en ny maktstruktur med en femte statsmakt ved siden av de andre maktstrukturene i samfunnet, sa han.

Den fjerde statsmakt brukes om mediene, og dens rolle som kritiker og overvåker. De andre statsmaktene er den utøvende, lovgivende og dømmende.

Lov mot «falske nyheter»

Zuckerberg sa andre land benytter avansert kinesisk teknologi for å sensurere innhold på internett og overvåke hva brukere foretar seg.

Singapore har nylig innført en ny lov mot «falske nyheter». Enhver statsråd kan kreve at ytringer på nettet fjernes hvis de anses for å være falske eller imot offentlig interesse.

– Singapores regjering ønsker å være dommer over hva noen kan si om Singapore uansett hvor i verden det skjer. Statsråder bør ikke ha makt til å bestemme på egen hånd hva som er sant og hva som ikke er det, sa Asia-direktør Phil Robertson hos menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch da forslaget ble godkjent.

Enkeltpersoner kan få bøter på inntil 130.000 kroner og fengsel. Selskaper og organisasjoner kan få bøter på over tre millioner kroner.

– Loven kan påvirke ytringsfriheten i hele Sørøst-Asia, sa Robertson.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.