Sammen med Facebook og Tencent tilhører de fire A-selskapene Alphabet (Googles morselskap), Alibaba, Amazon og Apple en eksklusiv klubb med en børsverdi på over 500 milliarder dollar. I løpet av torsdagen presenterte alle fire kvartalstall.

Alibaba falt ut av klubben i timene etter sin presentasjon, dog med knappest mulig margin.

Apple, Alphabet, Amazon og Alibaba har basert på sluttkurs i etterbørshandelen er verdi på henholdsvis 882,5 milliarder dollar, 827,4 milliarder, 712,5 milliarder og 498,9 milliarder.

Totalt utgjør dette 2921,3 milliarder dollar (22.348 milliarder kroner). Til sammenligning utgjør bruttonasjonalproduktet (bnp) i Storbritannia, det vil si verdien av alle varer og tjenester som produseres i løpet av et år, i overkant av 2600 milliarder dollar.

Formue på 936 milliarder

Amazon hadde sitt beste vekstkvartal siden 2009 i siste kvartal. Omsetningen forventes å passere 200 milliarder dollar i år.

– They are on fire. Dette er det hotteste selskapet i verden nå, og de virker ustoppelige, sier analytiker Sucharita Kodali hos Forrester Research til Bloomberg News.

Les også:

Omsetningen økte med 38 prosent til 60,5 milliarder dollar. Resultatet endte på nesten to milliarder dollar – en ny rekord for selskapet som i mange år er blitt kritisert for å fokusere for mye på investeringer og fremtidig vekst enn kvartalsresultater.

Aksjekursen har steget med 6,3 prosent i etterhandelen. Dette gjør at formuen til grunnlegger og konsernsjef Jeff Bezos ifølge Bloomberg har passert 123 milliarder dollar (941 milliarder kroner). I Januar alene økte formuen hans med 17,4 milliarder dollar (133 milliarder kroner).

Microsoft-grunnlegger Bill Gates, som eier kun 1,7 prosent av selskapet han etablerte i 1975, ligger som nummer to på oversikten med 100 milliarder dollar i formue.

Eple eller vannmelon?

Det kinesiske internettselskapet Alibaba, som er børsnotert i USA, økte omsetningen med 56 prosent i siste kvartal til 83 milliarder yuan (103 milliarder kroner) – mer enn forventet. Selskapet oppjusterte utsiktene for omsetningen de neste 12 månedene fra 49 til 55 prosent.

Dette var ikke nok til å blidgjøre investorer. Aksjekursen falt med nesten seks prosent på torsdag etter at kvartalsresultatet ble lagt frem. Selskapet har en børsverdi på 492 milliarder dollar – nesten en fordobling det siste året.

Årsaken til kursfallet er at driftsmarginen falt fra 39 til 31 prosent i kvartalet. Den internasjonale ekspansjonen lar også vente på seg. Flere forsøk på å foreta oppkjøp blant annet i finansteknologiselskaper i USA har mislykkes eller blitt stanset av amerikanske myndigheter.

På hjemmemarkedet møter Alibaba økt konkurranse fra Tencent, som Asias største selskap – målt i børsverdi.

Alibaba kommer til å kjøpe 33 prosent av aksjene i finansteknologiselskapet Ant Financial, som frem til 2011 var en del av Alibaba. Ant Financial driver betalingstjenesten AliPay, som har sett markedsandelen på det kinesiske markedet falle til 54 prosent.

Finansdirektøren forsvarte resultatene og kritiske spørsmål rundt markedsandeler og viste til at størrelsen på markedet øker.

– 60 prosent av et eple eller 40 prosent av en vannmelon? Hva er best, spurte Maggie Wu.

Rekordomsetning for Apple

Apple-kursen har steget med 3,4 prosent i etterhandelen etter at selskapet la frem kvartalsresultatet.

Selskapet fikk en rekordomsetning på 88,3 milliarder dollar (688 milliarder kroner) i siste kvartal – ti milliarder dollar mer enn for i samme kvartal for ett år siden. Resultat før skatt endte på 27 milliarder dollar – tre milliarder dollar mer enn forrige år.

– Vi er henrykt over å presentere det sterkeste kvartalet i Apples historie. Siden vi lanserte Iphone X har det vært den mest populære Iphone-modellen, sa konsernsjef Tim Cook under resultatpresentasjonen.

Analytikere fikk ikke det helt til å stemme. Det ble solgt 77,3 millioner Iphone-enheter i kvartalet. Dette var lavere enn konsensus og en million færre enn samme kvartal året før.

Årsaken til de solide resultatene er at flaggskipsmodellen Iphone X selges til en høyere pris enn de andre modellene – og tidligere modeller. Iphone utgjør 70 prosent av Apple-omsetningen.

– Uansett hvordan de fremstiller dette er et fall i Iphone-salget et tema, sier analytiker Patrick Moorhead hos Moor Insight & Strategy til Financial Times.

Aksjekursen har steget med 3,4 prosent i etterhandelen.

Googles morselskap Alphabet innfridde ikke. Kostnadene økte med 27 prosent – tre prosentpoeng mer enn omsetningen, som endte på 32,3 milliarder dollar. Resultatet endte på 6,8 milliarder dollar – 200 millioner dollar lavere enn konsensus.(Vilkår)

Slik gikk det da Polet åpnet dørene til årets Burgund-slipp
Få årganger har skapt større forventninger. Se hvorfor de er så populære.
03:13
Publisert: