Nye smitterekorder, ingen krisepakke og det kommende presidentvalget 3. november tynget det amerikanske aksjemarkedet mandag.

Fasit ved stengetid på Wall Street er en nedgang på 2,29 prosent for den industritunge aksjeindeksen Dow Jones – den verste børsdagen siden starten av september. Samtidig falt både teknologitunge Nasdaq og den brede S&P 500-indeksen over 1,5 prosent.

– Fallet i dag er på grunn av nedstengningstiltak og frykten for en hard høst. I tillegg til det elementet at vi nærmer oss et valg og usikkerhet rundt det, og fremdeles en støttepakke som ikke er på plass, sier porteføljeforvalter Magnus Vie Sundal i Borea Asset Management.

Det kommer etter et bredt børsfall i Europa tidligere på dagen. Oslo Børs endte med en nedgang på over tre prosent. Samtidig falt den tyske DAX-indeksen på Frankfurt-børsen nesten fire prosent, mens brede Euronext 100 falt 1,6 prosent.

Smitterekord

I løpet av helgen har USA sett smittetallene skyte fart igjen. I statene omtalt som «Solbeltet», herunder blant annet Alabama, Arizona, Arkansas, Florida, Georgia, Louisiana og Mississippi, var det 83.000 nye bekreftede smittetilfeller både fredag og lørdag. Antallet smittede i USA har nå økt med 68.767 i snitt over den siste uken, en ny rekord, skriver CNBC, som viser til oversikten fra Johns Hopkins University.

– Sentralbankene trådte hardt til i mars med støttekjøp, men har trappet disse betydelig ned gjennom sommeren. Jeg tror heller ikke sentralbankene føler at det er deres ansvar å opprettholde aksjekursene i markedet, med mindre ting går skikkelig surt, sier Sundal.

Han trekker videre frem to faktorer som han tror vil gi positive utslag i aksjemarkedet fremover.

– Når valget er unnagjort, dersom man får et klart utfall, vil det fjerne usikkerhet. Videre kan vi snakke opp og i mente om hvor lang tid utrullingen av en vaksine når den kommer, men reaksjonen i aksjemarkedet vil nok være positiv når meldingene om vaksinegodkjennelser kommer, sier Sundal.

Magnus Vie Sundal, porteføljeforvalter i Borea Asset Management.
Magnus Vie Sundal, porteføljeforvalter i Borea Asset Management. (Foto: Javad Parsa)

Krisepakken fortsatt i det blå

Håpet om en ny korona-krisepakke før valget svinner også hen. Over helgen gikk både Mark Meadows og Nancy Pelosi ut og anklaget den andre parten for å «endre spillereglene». Førstnevnte er stabssjef i Det hvite hus, mens Pelosi er leder i Representantenes hus i Kongressen.

Demokrater og Republikanere har de siste månedene vært i forhandlinger om en ny krisepakke til koronarammede amerikanere. Pelosi har tidligere uttalt at partene fortsatt er uenige rundt problemstillinger som testing, arbeidsledighetstrygd og finansiering både på statlig og lokalt nivå.

Mandag skriver nyhetsbyrået AFP at samtalene fortsatt er pågående, men at de har «mistet momentum». Det sa også Larry Kudlow, som er Det hvite hus' økonomiske rådgiver, til CNBC.

– Er det valget og mangel på en ny krisepakke som er de store driverne nå?

– Ja, i kombinasjon med oppblussingen av smitte. Men alle faktorene i kombinasjon tror jeg vil kunne gjøre at vi kommer til å se større svingninger både opp og ned den neste tiden, sier Sundal.

Tror ikke på reprise

Han tror imidlertid ikke på en reprise av det vi så i mars, da børser over hele verden stupte.

– Noen har fryktet at vi skulle få en dobbeldipp i aksjemarkedet. I mars gikk sentralbankene inn og tok ut halerisikoen i markedet, som var svært viktig. Gjennom sommeren har markedet falt litt, men uten at sentralbankene har trappet opp støttekjøpene, og det tror jeg de er komfortable med. Men skulle det falle 30 prosent i løpet av en måned er jeg temmelig sikker på at både Fed og ECB vil trappe opp støttekjøpene igjen.

Olav Chen, porteføljeforvalter i Storebrand, mener det har vært sprik i kommunikasjonen fra amerikanske myndigheter om en ny krisepakke.

– Jeg tror noen fikk litt falske forhåpninger forrige uke om at den skulle komme før valget, og at det ble gjenspeilet i markedet.

– Vi har også gått litt vekk fra det narrativet om at Trump-seier vil være det som er best for aksjemarkedet. Men dersom Biden vinner, og Demokratene i tillegg tar Senatet, så tror jeg de vil bruke mye penger på kort sikt. På lengre sikt blir det nok også mer forutsigbarhet med Biden i Det hvite hus, med tanke på handelskrigen mot Kina.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.