Johnson & Johnson, som er et av USAs største selskaper, ble denne uken dømt til å betale over fem milliarder kroner i bot for å ha bidratt til opioidkrisen i USA.

Ifølge dommen skal «selskapet ha drevet villedende markedsføring av opioider og skapt en avhengighetskrise».

– Bygget et narkotikaimperium

Farmasiselskapet Purdue Pharma, som produserte legemiddelet Oxycontin, bekrefter at det er i forhandlinger med amerikanske delstater og pårørende som har saksøkt selskapet.

Over 2000 søksmål er slått sammen og skal behandles samlet. Selskapet er saksøkt i 46 delstater.

Selskapet skal være villig til å betale inntil 12 milliarder dollar (108 milliarder kroner) som en del av en omfattende avtale, ifølge New York Times og Washington Post. Forhandlingene er konfidensielle, men partene møttes 20. august.

Minst tre milliarder dollar i forliket skal komme fra Sackler-familien privat, som eier det privateide selskapet. De skal også gi fra seg eierskapet til Purdue. En stiftelse skal overta restene etter en styrt konkursbehandling (chapter 11).

– Sackler-familien bygget opp et narkotikaimperium på flere milliarder dollar – basert på avhengighet, sa New Jerseys delstatsadvokat Gurbir Grewal da de slo følge med andre delstater og saksøkte familien og selskapet i vår.

Richard Sackler har tidligere vært konsernsjef og styreleder for Purdue.

Nesten 400.000 dødsfall

Den amerikanske opioidkrisen startet på midten av 1990-tallet da Purdue lanserte det smertestillende middelet Oxycontin. Selskapet fulgte opp med store markedsføringskampanjer rettet mot leger og «informasjonskampanjer» om at smertebehandling var underbehandlet.

I 2007 inngikk selskapet, og den daværende ledelsen, et forlik hvor de innrømmet å ha gitt feilaktig informasjon til leger og brukere som førte til avhengighet. Purdue betalte en bot på 635 millioner dollar.

Eposter som statsadvokaten i Massachusetts har offentliggjort viser hvordan selskapet presset leger til å skrive ut resepter. Selskapet påsto at medikamentet ikke skapte avhengighet. Mange fikk langt høyere doser enn hva som hadde vært vanlig for tilsvarende medikamenter.

Nesten 400.000 amerikanere døde som følge av overdoser av opioider fra 1999 til 2017, ifølge Centers for Diseases Control and Prevention. Dette er over halvparten av alle overdosedødsfall i perioden i USA.

Den siste dødsfallbølgen skyldes brukere som er blitt avhengige av medikamenter på resept og gått over til ulovlige stoffer som heroin og fentanyl. Fentanyl er mellom 50 og 100 ganger sterkere enn morfin.

President Donald Trump forsøker å få Kina til å stanse ulovlig eksport av fentanyl til USA.

Markedsføringspionér

Tre Sackler-brødre grunnla selskapet på 1950-tallet. Det var først med lanseringen av Oxycontin at familien ble virkelig rik.

I 2015 var de for første gang på Forbes-oversikten over USAs rikeste familier med en formue på 14 milliarder dollar etter å ha ligget under radaren.

Arthur Sackler revolusjonerte markedsføring av farmasiprodukter i USA på 1940-tallet. Pfizer brukte Sacklers modell for å gjøre valium til det første farmasiproduktet med et salg på over 100 millioner dollar. Sackler ble opptatt i farmasiindustriens «Hall of Fame» i 1997.

Familien klarte i mange år å holde en lav profil som eiere av farmasiselskapet. De var mest kjent for filantropi og store gaver til blant annet Metropolitan Museum of Art (Met) i New York, Tate Gallery i London og Louvre i Paris – og eliteuniversiteter.

I sommer ble det kjent at Louvre hadde fjernet Sackler-familiens navn fra flere Midtøsten-utstillinger i all stillhet – etter flere måneder med demonstrasjoner utenfor museet. Met, Tate og Guggenheim har siden i vinter nektet å akseptere gaver fra familiens stiftelser.

«Selv om anklagene mot familien vår er falske og urettferdige forstår vi at det er vanskelig å akseptere gaver på nåværende tidspunkt da det vil sette Met i en vanskelig situasjon», sa familien i en uttalelse til New York Times.

Familien har ikke kommentert de pågående forhandlingene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.