Dataangrepet er et av de største der kryptovaluta er involvert. Kryptovaluta til godt over 5 milliarder kroner ble stjålet fra spillere av det populære spillet Axie Infinity.

Hackerne fikk med seg 173.600 av kryptovalutaen ether samt en mengde stablecoin, som er en digital valuta som er koblet direkte til amerikanske dollar.

– Gjennom våre etterforskninger har vi klart å bekrefte at Lazarus-gruppa og APT38, cyberaktører som er assosiert med Nord-Korea, er ansvarlige for tyveriet, heter det i en uttalelse fra FBI.

Cyberkrig

Gruppen som er kjent under navnene «Lazarus Group» og «APT38» knyttes til en liste over hacking-angrep og forsøk på å stjele milliardbeløp. Fra 2015 til 2019 forsøkte hackerne å stjele 1,2 milliarder dollar fra banker i Vietnam, Bangladesh, Taiwan og Mexico via det internasjonale pengeoverføringssystemet «Swift», som benyttes over hele verden.

De siste årene har hackerne konsentrert seg om kryptovalutamarkedet og blokkjedeteknologi. Nord-Korea skal ha stått bak kryptovalutaen «Marine Chain Token», som skulle gi investorer en liten eierandel av cargoskip. Målet var å unngå internasjonale sanksjoner.

De skal også ha utviklet og distribuert apper som kryptovalutainvestorer er blitt lokket til å installere på egne smarttelefoner. Via disse har de hatt mulighet til å få tilgang til innhold på telefonene og it-systemer via hemmelige bakdører.

Mål for kriminelle

Økt interesse for kryptovaluta har ført til en økning i valutaenes verdi, men også gjort det til et attraktivt mål for kriminelle.

Ifølge dataplattformen Chainalysis, som fokuserer på blokkjedeteknologi, klarte nordkoreanske hackere alene å stjele rundt 400 millioner dollar i kryptovaluta i fjor, mer enn 3,5 milliarder kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.