FBI, CIA, NSA (National Security Agency), DIA (Defense Intelligence Agency). Samtlige amerikanske sikkerhetsmyndigheter advarer egne borgere mot å kjøpe og bruke mobiltelefoner fra de kinesiske gigantene Huawei og ZTE.

Årsakene er frykt og mistanke om hacking, overvåkning, spionasje og tyveri av intellektuell eiendom.

Advarslene kom frem i en senatshøring tirsdag denne uken, men druknet omtrent helt i støyen rundt sikkerhetsklareringen til den tidligere rådgiveren i Det hvite hus, Robert Porter.

Hacking og overvåkning

Den republikanske senatoren Tom Cotton fra Arkansas ba i høringen alle lederne for etterretningsorganisasjonene som anbefaler amerikanske borgere å bruke kinesiske mobiltelefoner å rekke opp hånden. Ingen rakk opp hånden.

FBI-sjef Chris Wray forklarte at kinesiske mobiltelefoner utgjør en risiko, særlig for næringslivet og amerikanske myndighetsorganer, fordi disse selskapene står i et avhengighetsforhold til kinesiske myndigheter.

– De har kapasitet til å modifisere og på ondsinnet måte stjele informasjon, og de har kapasitet til å gjennomføre spionasje uten at det oppdages, sa Wray i høringen.

Huawei, som er verdensledende også på bygging av mobilnettverk og annen infrastruktur innen telekom, har i en årrekke vært utestengt fra store anbud i USA nettopp av sikkerhetshensyn.

Sist måned gikk et planlagt samarbeid mellom det amerikanske mobilselskapet AT&T og Huawei i vasken.

Senator Cotton la sist uke frem et lovforslag om å forby alle amerikanske myndighetsorganer å inngå kontrakter med selskaper som bruker produkter fra Huawei eller ZTE.

President Donald Trump kommer også jevnlig med angrep på Kina, som han påstår driver urettferdig handelspraksis.

Huawei og ZTE avviser de amerikanske mistankene og påstandene. ZTE understreker også at mange av de viktigste delene i deres mobiltelefoner produseres nettopp i USA.(Vilkår)

Skal få møkk til å lukte sjokolade
I tillegg vil kandidaten til årets kvinnelige gründer redusere klimautslippene fra landbruket.
01:35
Publisert: