Det ble satt nye rekorder ved Wall Street etter at den amerikanske sentralbanken (Fed) kom med signaler om at den ikke har planer om å komme med renteøkninger i nærmeste fremtid. Samtidig trappes de statlige støttekjøpene ned med 15 milliarder dollar i måneden.

Økt press mot Fed

På full tid, mener storbanken ING.

«Fed aksepterte endelig at økonomien har gjort nok fremskritt til å begynne å bremse støttekjøpene. Økonomien skyter fart og inflasjonen vil nå seks prosent. Det betyr at presset mot Fed om å avslutte støttekjøpene tidligere og sette opp renten utvilsomt vil øke», skriver teamet, ledet av global sjeføkonom James Knightley.

ING tror det kan komme overraskelser fra Fed, og at støttekjøpene avsluttes tidligere. Planen er at såkalt «tapering» skal avsluttes neste sommer.

«Gitt våre egne vekst- og inflasjonsprognoser ser vi en stor sjanse for at de kvantitative lettelsene blir avsluttet tidligere enn skissert fra Fed, muligens allerede i første kvartal 2022», mener ING.

Finansinstitusjonen peker på at inflasjonspresset i den amerikanske økonomien tiltar.

«Alle deler av den amerikanske økonomien opplever økt kostnader. Forventningsundersøkelser tyder på at selskaper har evne til å overføre disse kostnadene til kundene», skriver ING.

Fed har økt sin egen balanse med 4400 milliarder dollar i løpet av pandemien – fra 18 prosent av USAs bruttonasjonalprodukt, til 36 prosent.

«Pengepolitikken som forblir svært imøtekommende og dette kan på ingen måte beskrives som en innstramning. Fed-balansen vil passere 9000 milliarder dollar neste år», påpeker INGs sjeføkonom Knightley.

Støtte for asiatiske aksjer

Da handelen startet ved Tokyo-børsen torsdag morgen steg Nikkei-indeksen nesten umiddelbart med 1,3 prosent. Også ved Seoul-børsen i Sør-Korea, som domineres av teknologi- og elektronikkselskaper, var det en tilsvarende oppgang den første timen.

– Asiatiske aksjer bør stige i dag. Fortsatt negativ realrente gir støtte for asiatiske aksjer, sier analysesjef Benny Lam hos CEB International til Bloomberg.

Det er høy prisvekst i flere av de eksportavhengige asiatiske økonomiene. De kinesiske produsentprisene steg med 10,7 prosent i september – det høyeste nivået siden november 1995. Hovedårsaken var den gryende energikrisen i Kina med høye priser på kull.

Denne inflasjonen har spredt seg i form av høyere priser på produkter som importeres fra Kina i USA og Europa. Det er også en prekær mangel på elektroniske komponenter og kork i de globale forsyningskjedene med lang ventetid på å få varer fra fabrikker i Asia til butikkhyllene.

Børsene i Singapore, Malaysia og India holder stengt.

Handelsrekord

Den sørkoreanske økonomien går for full maskin og handelsstatistikkene følges minutt for minutt. Klokken 13:53 den 26. oktober passerte verdien på den sørkoreanske handelen 1000 milliarder dollar for i år, ifølge Korea Customs Service.

– I år ble denne rekorden satt 21 dager tidligere enn i 2018 da det ble satt en ny rekord, sier analytiker Bae Min-geun hos LG Economic Research Institute til KBS.

For hele fjoråret endte den sørkoreanske handelen på 980 milliarder dollar på grunn av koronapandemien. I år antas det at rekorden fra 2018 på 1180 milliarder dollar blir slått.

– Takker være en sterk eksport har Korea blitt i stand til å bli en økonomisk stormakt. Avhengigheten fra eksport er en bekymring ettersom økonomien er blitt svært sårbar på grunn av risikofaktorer i den globale økonomien: høyere råvarepriser, forstyrrelser i forsyningskjedene og konflikten mellom USA og Kina, sier analytikeren.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.