Få timer etter at de amerikanske børsene endte ukens første handelsdag med en kraftig nedgang, var nervøsiteten til å føle på da Tokyo-børsen startet handelsdagen. Nikkei-indeksen falt umiddelbart med over to prosent.

Det var langt verre ved Sydney-børsen, som holdt stengt på mandag. All Ordinaries-indeksen stupte med fem prosent i løpet av de to første handelstimene.

– Risikoaktiva har stupt samtidig som at resesjonsrisikoen har økt. Vi venter at Fed vil «ta en Volcker», skriver analysesjef Tapas Strickland hos National Australia Bank i morgenrapporten, ifølge CNBC

Det er over 40 år siden den daværende amerikanske sentralbanksjefen Paul Volcker satte opp renten til nesten 20 prosent for å temme inflasjonen i USA. Dette sendte verdens største økonomi inn i en dyp resesjon ved inngangen til 1980-tallet.

Daværende amerikansk sentralbanksjef Paul Volcker og president Ronald Reagan i Det hvite hus i juli 1981.
Daværende amerikansk sentralbanksjef Paul Volcker og president Ronald Reagan i Det hvite hus i juli 1981. (Foto: Scott Applewhite/AP/NTB)

Analysesjef Strickland mener en renteøkning på 75 basispunkter denne uken vil være «et Volcker-øyeblikk» for USA.

Største rentehopp siden 1994

Finansinstitusjonen Goldman Sachs reviderte mandag kveld renteprognosene for den amerikanske sentralbanken (Fed) til å inkludere renteøkninger på 75 basispunkter under rentemøtet denne uken, og tilsvarende renteøkning under møtet i juli.

Det er to artikler i næringslivsavisen Wall Street Journal (WSJ), som ble publisert i løpet av 36 timer, som fikk Goldman Sachs til å justere renteprognosene.

På søndag refererte WSJ til kilder som mente det var «usannsynlig» med en renteøkning på 75 basispunkter da dette ville være et «påfallende avvik fra hvordan sentralbanken har ført sin politikk i år». Sentralbanksjef Jerome Powell har vært opptatt av å være forutsigbar.

I en artikkel som ble publisert på mandag skrev den samme journalisten i Wall Street Journal at «Fed sannsynligvis vil vurdere 75 basispunkter renteøkning denne uken».

«Den mest sannsynlige utløseren for et skifte til et mer offensivt innstramningstempo er inflasjonsoverraskelsen for mai, og oppgangen i inflasjonsforventningene i Michigan-forbrukerundersøkelsen fra sist fredag», skriver teamet som er ledet av sjeføkonom Jan Hatzius.

Forrige gang Fed foretok en så høy renteøkning under et møte var i november 1994 da daværende sentralbanksjef Alan Greenspan forsøke å kvele inflasjonen. I løpet 12 måneder ble renten doblet til seks prosent.

– Inflasjonen har ikke nådd toppen

Konsensus har ligget på en renteøkning på 50 basispunkter frem til før helgen, ifølge CME FedWatch Tool. Investeringsbankene Barclays og Jefferies endret sine prognoser til 75 basispunkter på fredag, etter inflasjonstallene fra mai viste en høyere prisvekst enn ventet.

«Vi mener at risikostyringshensyn krever en offensiv handling for å styrke Feds troverdighet med å bekjempe inflasjonen», skrev Barclays i en rapport på mandag, hvor de også understreket at «risikoen for en langvarig inflasjon har forsterket seg».

Jefferies skrev i en rapport i helgen at Fed «hater å overraske markedet», men at inflasjonsrapporten fra mai gjør at sentralbanksjef Powell har en god unnskyldning.

«Inflasjonen har ikke nådd toppen, den har ikke engang flatet ut. Den akselererer fortsatt og det vil den sannsynligvis også gjøre igjen i juni», ifølge Brad Bechtel, som er leder for valutaavdelingen hos Jefferies, i rapporten.

Hvis dette slår til spår Bechtel at dollarindeksen, som måler den amerikanske valutaen mot de viktigste handelspartnernes valutaer, vil «rase gjennom 105-nivået». Tirsdag morgen ligger dollarindeksen på over 105, som er det høyeste nivået siden 2002.

– Viktig å være kvikk

Revisjons- og konsulentselskapet Grant Thornton, som tar pulsen på aktiviteten hos selskaper over hele verden, mener Fed ikke har noe valg og bare må øke renten raskt. Sjeføkonom Diane Swonk mener Fed ligger på etterskudd.

– Dataene er ikke bra. Dataene sier de må foreta seg meg. Vi beveger oss inn i en mer inflasjonsutsatt verden, og Fed vet det. Hvis de ikke foretar en avsporing nå vil dette bli svært ødeleggende, sier sjeføkonomen til Wall Street Journal.

Swonk sier at det er viktig for Fed å unngå tabbene som ble gjort på 1970-tallet, da de ventet for lenge med å sette opp renten. Den amerikanske inflasjonen nå er den høyeste på over 40 år.

– Nå er det viktig å være kvikk, sier Swonk til New York Times.

Goldman Sachs mener Fed vil sette opp renten fem ganger i løpet av de neste seks månedene og to ganger i løpet av 2023 slik at styringsrenten havner på mellom 3,75 og fire prosent. Den amerikanske styringsrenten har ikke vært på over tre prosent etter finanskrisen i 2008.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.